Letošní Race of Champions bude hostit Düsseldorf

Tradiční Závod šampiónů, který se pravidelně koná na konci motoristické sezony, se letos pojede v Německu. Prvními přihlášenými jsou obhájci vítězství v Poháru národů Michael Schumacher a Sebastian Vettel.

Letošní motoristická sezona ještě zdaleka neskončila, ale už víme, kdy a kde se pojede tradiční setkání mistrů Race of Champions. Nejlepší piloti různých motoristických odvětví se letos v různých vozech utkají na paralelní trati v ESPRIT Areně v německém Düsseldorfu. Pojede se 26. až 27. listopadu. Prvními přihlášenými jsou piloti F1 Michael Schumacher a Sebastian Vettel, kteří budou usilovat o čtvrté vítězství v Poháru národů v řadě.

Závod šampiónů se jel poprvé v roce 1988 na počest tragicky zesnulého jezdce rallye Henriho Toivonena. Vítěz dodnes získává trofej na jeho počest. Prvního závodu se zúčastnilo osm mistrů světa v rallye, postupně se ale podnik rozšířil také pro jezdce jiných motoristických odvětví. Roku 1999 přibyl Pohár národů. V posledních letech se dějiřště přestěhovalo z tratí na stadiony. V letech 2004 až 2006 se jelo na Stade de France v Paříži, v letech 2007 až 2008 v londýnském Wembley a loni tento čím dál prestižnější závod zavítal do Pekingu na olympijský stadion přezdívaný "Ptačí hnízdo".

Závod se do Německa vrací poprvé od roku 1989, kdy se jelo na Nürburgringu. "Bude velmi vzrušující vidět Závod šampiónů v Německu, zvlášť, když jsme se Sebastianem v posledních třech letech vyhráli Pohár národů. Těším se, že ho budeme moci obhajovat před domácím publikem," libuje si Michael Schumacher. "V individuální soutěži budeme bojovat každý sám za sebe. Bude zajímavé sledovat, kdo bude lepší. Vždy je to zábavná soutěž, kde se můžeme setkat s našimi kolegy. V autech to ale bereme vážně."

Z výběru lokality je nadšený i Sebastian Vettel. "Bude to jedinečný zážitek, doufám, že budeme mít s Michaelem skvělou podporu. Disponujeme vhodnou kombinací mládí a zkušenosti a pokusíme se obhájit titul," slibuje pilot týmu Red Bull.

Od přesunu závodu do Německa si hodně slibují i samotní organizátoři. "Máme dobrou zkušenost z roku 1989, kdy se jelo na Nürburgrinu. Tehdy byly ohlasy pozitivní. Cítili jsme, že přišel čas uspořádat v Německu závod znovu. Při účasti Michaela Schumachera a Sebastiana Vettela bude v kryté a klimatizované areně určitě pěkné horko, i když bude konec listopadu," věří Fredrik Johnsson, který závod společně s bývalou jezdkyní rallye Michèle Moutonovou založil a organizuje.

"Načasování nemohlo být lepší, těšíme se, že v Düssledorfu přivítáme nejlepší závodní jezdce," libuje si Patrick Meyer ze společnosti TSP, která bude promotérem celé akce.

Kapacita stadionu v Düsseldorfu je padesát tisíc diváků. Zatím jediným pilotem formule 1, kterému se podařilo vyhrát Race of Champions v individuální kategorii, byl roku 2004 Heikki Kovalainen. Loni zvítězil všestranný Švéd Mattias Ekström.

Doporučujeme

Články odjinud