Letos nám znovu ujel vlak, přiznává Mercedes

Letos nám znovu ujel vlak, přiznává Mercedes

Automobilka Mercedes koupila vlastní stáj formule 1, aby vyhrávala šampionáty, což se jí zatím nedaří. Loni i letos chybovala, takže na konkurenci nestačí.

Když Mercedes kupoval tým od Rosse Brawna, doufal, že naváže na úspěchy z roku 2009. V roce 2010 ale na top týmy nestačil a situace se nezlepšila ani letos, kdy Stuttgartští doufali, že se pozitivně projeví reorganizace uskutečněná v Brackley.

"Dá se říct, že naše očekávání byla moc velká," řekl k letošní sezóně sportovní šéf Mercedesu Norbert Haug pro Autosport. "Měli jsme ty problémy s chlazením, na jejichž řešení jsme se museli soustředit, takže jakmile se vlak rozjede a vy ho musíte dohánět, je to těžké."

Mercedes se zlepšuje, ale jeho soupeři také, a v Brackley si spočítali, že se jim pouze daří držet odstup na víceméně konstantní úrovni. Haug říká, že je tomu tak proto, že jeho tým čelí výjimečně dobré konkurenci.

"Určitě to tak letos je, je tu skupina velmi tvrdých soupeřů, asi nejsilnějších v historii formule 1," odhadl. "Tři týmy vyhrály závody, McLaren jich mohl vyhrát víc, Ferrari také. Nejvíc jich samozřejmě vyhrál Red Bull, ale ty dva ostatní ho působivě dohnaly, občas to závisí na daném okruhu, a my jsme v pozici čtvrtého týmu."

Mercedes bude mít další šanci příští rok. Ví, že klíčové je začít sezónu v dobré formě, aby nemusel následně dohánět rozjetý vlak. Haug ale krotí optimismus, cesta k úspěchu může být mnohem delší.

"Srovnejme to s Red Bullem, budování mu trvalo pět let a první závod vyhrál Sebastian Vettel s Toro Rosso, což byl podobný vůz," připomněl. "Se vší úctou k nim jim to trvalo. Musíme akceptovat, že to vyžaduje čas."

"Nehovořím o období za dva roky, ale o delším časovém horizontu. Pokud jste úspěšní za méně než pět let, aniž byste při tom do toho vrhli všechny peníze, což týmy v minulosti dělaly, jste skutečně mimořádní."

Doporučujeme

Články odjinud