Letní změna pneumatik nám pomohla, přiznává Red Bull

Letní změna pneumatik nám pomohla, přiznává Red Bull

Šéfdesignér Red Bullu Adrian Newey otevřeně řekl, že za zrychlením Red Bullu v druhé polovině sezóny částečně stojí nové pneumatiky.

Pirelli bylo donuceno pneumatiky upravit kvůli problémům z Velké Británie, nakonec zkombinovalo letošní směsi s loňskou konstrukcí a výsledný produkt nasazuje od Maďarska.

"Návrat k pneumatikám 2012 nám určitě pomohl," uvedl Newey pro BBC. "Naše auto obecně využívá své přednosti v rychlých zatáčkách a pneumatiky 2013 byly mnohem citlivější na zátěž."

"Bylo mnohem snazší je poškodit, když jste je moc zatížili, takže jsme s pneumatikami 2013 nemohli moc těžit z rychlých pasáží."

Pneumatiky ale tvořily jen část úspěchu. "Slušně jsme pokročili. Nasadili jsme celkem dost nových dílů na vůz, některé z nich v Maďarsku," popisoval Newey. "Ale není tu jeden zázračný díl, který by sám způsobil nárůst naší výkonnosti. Bylo to několik dílů, přičemž tu bylo několik závodů, ve kterých jsme asi měli být lepší."

Současná forma Red Bullu je výsledkem vývoje, pro který se tým rozhodl v průběhu sezóny, když viděl výkony soupeřů. Dokonce ubral trochu ze zdrojů pro rok 2014, aby letos uspěl.

"Ferrari začalo dobře, ale když přišla polovina sezóny, zdálo se, že se hodně zlepšuje Mercedes. My jsme měli tak trochu obavy, že nás ve vývoji předeženou a že se dostaneme do defenzivy, takže jsme se dál snažili," uvedl Newey.

"S odstupem času se dá říct, že jsme se snažili asi víc, než bylo třeba, protože po celou dobu, co jsme tlačili na auto 2013, jsme samozřejmě nepracovali na voze 2014. Ale také platí, že kdybychom se vydali opačnou cestou a ubrali moc brzy, tak bychom se cítili hodně špatně."

Doporučujeme

Články odjinud