Leclerca o vedení v závodě připravila spadlá větev ležící na trati | Foto: Getty Images / Francois Nel

Foto: Getty Images / Francois Nel

Leclerca o vedení v závodě připravila spadlá větev ležící na trati

Charles Leclerc přišel o vedení ve Velké ceně Ázerbájdžánu formule 1 poté, co se na městské trati v Baku v 15. zatáčce musel vyhýbat větvi ze stromu, která spadla na trať.

Leclerc si po startu z pole position udržel první místo. V nájezdu do třetího kola si s ním ale poradil Lewis Hamilton a ujal se vedení.

Před Leclerca se v následujících kolech dostali také Max Verstappen a Sergio Pérez, do boxů tak pilot Ferrari zajel až ze čtvrtého místa.

Leclerc po závodě přiznal, že v 15. zatáčce byla na trati spadlá větev, které se musel vyhnout. Monačan si proto zkrátil trať, následně ale musel zvolnit, aby nezískal výhodu a nebyl penalizován. Tím se mu Hamilton přiblížil. Stejným způsobem se větvi vyhnul také Verstappen.

„V prvních kolech to bylo docela dobré. Pak tam ale bylo něco, co podle mě nebylo vidět v televizi. Uprostřed 15. zatáčky byla část větve a já tam ztratil docela dost času,“ řekl Leclerc.

„Zkrátil jsem si trať a bál jsem se, že jsem získal čas na Lewise za sebou, který si trať nezkrátil. Tak jsem zpomalil a on mě pak předjel. Od té chvíle to bylo celkem náročné, protože jsem byl za Lewisem ve špinavém vzduchu, kde jsem se trochu trápil. Když jsem přišel o DRS, Max mě předjel.“

Leclerc závod nakonec dokončil na čtvrtém místě. „Trochu jsem se trápil, pak jsem znovu získal trochu rychlosti, ale rozhodli jsme se zastavit dříve a přezout na tvrdé. Řekněme, že v těch prvních kolech nebylo nic nečekaného, protože jsme očekávali, že Mercedes a Red Bull budou trochu silnější.“

Sainz osmý

Za Ferrari bodoval i Carlos Sainz, který dojel osmý. Španěl po zastávce v boxech ve 12. kole chyboval a skončil v únikové zóně. Dokázal se ale vrátit na trať a závod dokončit.

„Nebyl to úplně závod, v jaký jsem dnes doufal. Neměl jsem z vozu stejný pocit, jaký jsem měl po celý víkend. Když jsem byl na studených pneumatikách - při obou startech, při restartu a po zastávce v boxech, trápil jsem se s blokováním předních kol a s brzdami,“ řekl Sainz.

„To vedlo k drahé chybě, která ovlivnila celý můj závod. Nakonec jsem se dokázal vrátit zpět na body, ale s výsledkem nejsem spokojen.“

Doporučujeme

Články odjinud