Leclerc se poučil z loňské sezóny. Budu si lépe vybírat souboje, říká | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Leclerc se poučil z loňské sezóny. Budu si lépe vybírat souboje, říká

Dvě odstoupení ze závodu už v prvním kole velké ceny v loňské sezóně formule 1 donutily pro rok 2021 pilota Ferrari Charlese Leclerca přehodnotit způsob, jak přistupovat k soubojům v úvodu závodu.

Velká cena Štýrska na Red Bull Ringu skončila pro oba piloty Ferrari už v prvním kole, když Leclerc narazil do tehdejšího týmového kolegy Sebastiana Vettela. Se Sergiem Pérezem z Racing Pointu pak Leclerc kolidoval v prvním kole Velké ceny Sachíru. Do incidentu se zapletl také Max Verstappen z Red Bullu.

Po obou kontaktech musel Leclerc ze závodu odstoupit. Monačan po sezóně přiznal, že o agresivní starty se pokoušel záměrně, aby tím dohnal nedostatky loňského monopostu Ferrari.

„Počkejme a uvidíme, jak na tom jsme, myslím totiž, že z testů jsou tu pozitivní náznaky. Pak uvidíme od soboty dále. Myslím ale, že si zřejmě souboje vyberu lépe,“ odpověděl Leclerc, když byl na tiskové konferenci před Velkou cenou Bahrajnu dotázán, zda bude znovu ochoten riskovat, aby tím vylepšil šance Ferrari.

„Když si například vezmete z minulého roku tento závod (VC Sachíru), bojoval jsem s Red Bullem, který bych za sebou nedokázal udržet celý závod. Bylo tedy trochu hloupé havarovat v této fázi závodu při boji o tyto pozice, které bychom i tak nedokázali udržet.

„V mnoha dalších případech nám to ale pomohlo dosáhnout lepšího výsledku. Budu si tedy lépe vybírat souboje, pokud mám ale být agresivnější, abych dosáhl lepšího výsledku, udělám to.“

Leclerc zopakoval, že nehody v loňské sezóny byly výsledkem „náročných okamžiků týmu“. Podle svých slov byl „jen extrémně motivovaný udělat něco výjimečného a tato motivace se proměnila v nehodu na trati, což nebylo skvělé“.

Leclerc ale přiznal, že nad incidenty často přemýšlel. „Vždy se snažím pochopit, proč jsem je udělal, a snažím se je nedělat znovu. Stále budu motivovaný dosáhnout skvělého výsledku. Budeme muset zjistit, jak na tom přesně jsme, abych tomu přizpůsobil míru své agresivity na trati. Samozřejmě se ale pokusím takové chyby už neopakovat,“ dodává Leclerc.

Doporučujeme

Články odjinud