Leclerc před úspěchem v Ázerbájdžánu změnil jezdecký styl

Leclerc před úspěchem v Ázerbájdžánu změnil jezdecký styl

Monačan Charles Leclerc podle vlastních slov v počátcích této sezóny uplatňoval u týmu Sauber svůj starý jezdecký styl, který využíval v GP3 a v F2. Ten však ve formuli 1 příliš nefungoval, a tak ho byl mladý pilot nucen změnit.

Šampion GP3 a formule 2 neměl snadný start do své debutové sezóny ve formuli 1. V čínské Šanghaji se během závodu dokonce dostal do hodin a závodním víkendem se spíše protrápil. V ázerbájdžánském Baku však Leclerc zaznamenal průlom.

Monacký pilot nejprve postoupil do druhé části kvalifikace a získal třinácté místo na startovním roštu. O den později poté v bláznivém závodě obsadil skvělou šestou pozici.

Úspěchu v ulicích ázerbájdžánské metropole předcházela u Leclerca změna jezdecké stylu. Monačan ve dvou sezónách po sobě ovládl série GP3 i formuli 2, v „královně motorsportu“ však musel svůj přístup k závodění přehodnotit.

„Vozy GP3 a formule 2 pilotujete se spoustou přetáčivosti a jste rychlý. Ve formuli 1 jsem zprvu příliš nevěřil nastavení monopostu na nedotáčivost, nyní to ale vypadá jako dobrá cesta pro zrychlení,“ řekl Leclerc pro Autosport.

Leclerc přiznal, že z části okopíroval nastavení vozu Marcuse Ericssona poté, co „v prvních třech závodech udělal velké množství chyb“.

„Zlepšil jsem se díky tomu, že jsme zvolili podobné nastavení, jaké má Marcus. Mé auto jsme udělali více nedotáčivé. Předtím byl můj monopost velmi nepředvídatelný a nedařilo se nám vše sladit dohromady.“

Zmíněné změny se očividně vyplatily, protože dvacetiletý Charles Leclerc se stal prvním Monačanem který získal bod ve formuli 1 od roku 1950, kdy Louis Chiron obsadil třetí příčku ve své domácí grand prix.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud