Leclerc nečekal, že v Baku získá pole position | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Leclerc nečekal, že v Baku získá pole position

Charles Leclerc získal pole position pro Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1. Pilot Ferrari ale nečekal, že na městské trati v Baku bude startovat z první pozice.

Ačkoliv okruh, a zejména jeho dlouhé rovinky, měl vyhovovat spíše Red Bullu, pilot Ferrari si nejrychlejším časem víkendu 1:41.359 zajistil šestou pole position v letošní sezóně a čtvrtou v řadě.

Red bully se zařadily za něj na druhé a třetí místo, přičemž Sergio Pérez, který porazil Maxe Verstappena, za Leclercem zaostal o 282 tisícin.

„Je to dobrý pocit. Samozřejmě všechny pole position jsou dobré, tuhle jsem ale nečekal, protože jsem si myslel, že red bully jsou silnější, hlavně v Q1 a Q2,“ řekl Leclerc.

„Opravdu jsem neviděl, že jsme rychlejší. V posledním kole si ale všechno sedlo. A znovu jsem dokázal zajet dobré kolo, takže jsem velmi šťastný.“

Leclerc se těší na nedělní závod, ve kterém bude chtít zaútočit na třetí vítězství v letošní sezóně formule 1. Upozorňuje však, že velkou roli bude hrát práce s pneumatikami.

„Těším se na zítra. Myslím, že zítra budeme pod tlakem, protože práce s pneumatikami je tady velká věc. V Barceloně a Monaku jsme to zvládli dobře, i když v Monaku bylo těžké to pozorovat. Naše závodní tempo se ale od nasazení vylepšení zlepšilo. Zítra tedy uvidíme, jestli tomu tak bude i tady.“

Sainz ve druhém pokusu nezrychlil

Nejrychlejším časem zajetým v prvním pokusu Q3 měl blízko k pole position druhý pilot Ferrari Carlos Sainz. Španěl nicméně nedokázal ve svém druhém pokusu zrychlit, když výrazně ztrácel už po prvním sektoru. Z průběžného prvního místa se nakonec propadl až na čtvrtou příčku za svého týmového kolegu a oba jezdce Red Bullu.

„I přes konečný výsledek to byl pro mě celkem pozitivní den. Ve voze jsem se cítil lépe a jistěji, když jsem jel na limitu. V průběhu kvalifikace jsme se zlepšovali a před poslední jízdou jsem byl nejrychlejší,“ řekl Sainz.

„Na čele to bylo velmi vyrovnané a já věděl, že v posledním pokusu musím zariskovat. Někdy to jde dobře a jindy, jako dnes, nedosáhnete na lepší výsledek.

„Oproti jiným okruhům tady v Baku není startovní pozice tak důležitá a zítra se může stát cokoliv. Pokusíme se zaútočit a v závodě získat nějaké pozice.“

Doporučujeme

Články odjinud