Leclerc: Náš osud v GP Itálie byl zpečetěn před „frustrujícím“ dojezdem za safety carem | Foto: Getty Images / Dan Mullan

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Leclerc: Náš osud v GP Itálie byl zpečetěn před „frustrujícím“ dojezdem za safety carem

Charles Leclerc obsadil ve Velké ceně Itálie formule 1 druhé místo. Podle Monačana bylo frustrující dojet závod za safety carem, přiznává však, že Ferrari přišlo o šanci na vítězství dávno předtím.

Pilot domácí stáje z Maranella jel v úvodu závodu na Monze po startu z pole position v čele. Krátkého virtuálního safety caru kvůli vozu Sebastiana Vettela využil k zastávce v boxech, čímž Ferrari změnilo strategii na dvě zastávky.

Zastávka navíc a nedostatek rychlosti v porovnání s pozdějším vítězem Maxem Verstappenem Leclerca připravily o šanci vyhrát.

Krátce před cílem vyjel na trať safety car a restart by dal Leclercovi šanci v posledních kolech zaútočit. Odklizení vozu Daniela Ricciarda ale trvalo déle a závod už nestihl být restartován.

„Závěr byl frustrující. Přál bych si, abychom mohli závodit, ale bohužel jsme v té chvíli byli druzí kvůli tomu, co se stalo předtím. Je to škoda,“ řekl Leclerc.

„Celkově jsem ale dal všechno, abych byl dnes druhý. Přál bych si vyhrát před skvělými tifosi, ale dnes to nešlo.“

Leclerc řekl, že se s Ferrari pro brzkou zastávku rozhodli jednoduše proto, aby pokryli jezdce za sebou.

„Nevěděli jsme, co za námi udělají, tak jsme využili šance. Dojeli jsme druzí, takže se závodem nejsem úplně spokojen. Ale budeme na tom pracovat,“ odpověděl, zda je s rozhodnutím spokojen.

Sainz pod stupni vítězů

Na stupně vítězů nedokázal svou stíhací jízdu z konce startovního pole dotáhnout druhý pilot Ferrari Carlos Sainz a dojel na Monze čtvrtý.

Španěl jako řada dalších pilotů do závodu startoval z posledních řad, jelikož před víkendem nasadil nové komponenty pohonné jednotky, za což na startovním roštu klesl.

Ferrari v jeho rukou ale ukázalo na vysokorychlostní trati dobrou rychlost a Sainz se díky tomu posunul v průběhu závodu až na konečné čtvrté místo.

„Dobrý závod" Od startu jsem se cítil dobře, téměř v každém kole jsem předjížděl vozy a velmi brzy se vyšplhal na čtvrté místo,“ řekl Sainz o svém postupu pořadím.

„Po přezutí na měkkou sadu jsem rychle stahoval ztrátu na Rusella a na konci bych měl šanci bojovat s ním o třetí místo. I když vyjel safety car, tak po restartu bych měl velkou příležitost se svou novou měkkou sadou, bohužel ale závod skončil tak, jak byl a k ničemu nedošlo.

„Jsem spokojen s výkonností a návratem, ale vzhledem k naší rychlosti jsem doufal, že budu na stupních vítězů před našimi tifosi. Děkuji všem za skvělou podporu. Budeme i nadále tlačit až do konce roku!“

Doporučujeme

Články odjinud