Leclerc: Jediná šance, jak se dostat do F1, je vyhrát GP3

Leclerc: Jediná šance, jak se dostat do F1, je vyhrát GP3

Člen Jezdecké akademie Ferrari Charles Leclerc cítí, že musí vyhrát letošní ročník šampionátu GP3, jelikož je to pro něj jediná šance, jak se už příští rok dostat do formule 1.

Mladý Monačan měl v poslední době několik příležitostí usednout do vozu formule 1. U týmu Haas se představil v prvních trénincích ve Velké Británii a včera v Maďarsku, na Silverstonu pak testoval pro Ferrari.

Superlicenci potřebnou pro start ve F1 však zatím nemá. K jejímu dosažení musí získat celkem 40 bodů za umístění v juniorských šampionátech. 18letý Leclerc má zatím dohromady 17 bodů - deset za 2. místo v šampionátu formule Renault 2.0 Alps v roce 2014 a sedm bodů za 4. místo v loňském ročníku Evropského šampionátu formule 3.

Musí tak získat ještě 23 bodů, za zisk titulu v GP3 přitom dostane 30 bodů, za druhé místo dvacet. V tuto chvíli Leclerc šampionát vede o dva body před Alexanderem Albonem.

„Letos musím vyhrát, abych získal superlicenci. Letošní sezóna začala dobře, jelikož mi v šampionátu patří první místo,“ řekl Leclerc pro Autosport.

„Když jsem (v posledním podniku na Silverstonu) startoval sedmý, dělal jsem maximum, skončil jsem druhý a třetí, stále ale vedu šampionát. Rychlost máme, je ale na mě, abych odvedl svou práci a získal titul.“

Přímou cestu z GP3 do F1 se v minulosti vydali Valtteri Bottas a Daniil Kvjat. Leclerc přitom věří, že by mohl být dalším. „Ano, mohl. Uvidíme, jaké příležitosti dostaneme na konci roku, takže samozřejmě, pokud budu mít možnost, hned po ní skočím.“

„Rozhodně ale musím vyhrát (GP3), pak se uvidí. Tlak se trochu zvětšil, vždy jsem ale přemýšlel stejně. Dávám ze sebe to nejlepší a uvidím, co to na konci roku přinese,“ dodal Leclerc.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud