Leclerc chce nejprve pochopit důvody týmové režie Ferrari

Leclerc chce nejprve pochopit důvody týmové režie Ferrari

Ferrari ve třetím závodě letošní sezóny formule 1, Velké ceně Číny, přistoupilo k týmové režii, když Charles Leclerc musel v úvodu závodu před sebe pustit Sebastiana Vettela. Monačan chce hlavně pochopit, co italskou stáj k tomuto rozhodnutí vedlo.

Ačkoliv byl na konci prvního kola třetí, když na startu překonal Vettela, obsadil Leclerc v závodě nakonec až páté místo. Ještě před prvními zastávkami v boxech tým Leclercovi nařídil, aby Vettela pustil před sebe.

Času, který tím Leclerc ztratil, využil Red Bull a Max Verstappen se během zastávky v boxech dostal před Leclerca na čtvrtou pozici.

„Z té akce se Sebem musím pochopit celou situaci. Musím vidět celý obrázek, abych mohl mluvit s inženýry a pochopit to rozhodnutí. Jsem si jistý, že mají pro toto rozhodnutí vysvětlení a já to pochopím. Nicméně, už je to minulost,“ říká Leclerc.

„Nebyl to pro mě dobrý závod. Celkově ten víkend nebyl takový, jaký jsem chtěl. V kvalifikaci to bylo dobré, ale první, druhý i třetí trénink nebyl ideální, stejně jako to, že jsem šel do závodu bez jízd s velkým množstvím paliva. Dnešek celkově nebyl dobrým dnem, ale my se vrátíme silnější.“

Na druhou zastávku Leclerc zamířil v porovnání se soupeři pozdě a krátce také zdržel Valtteriho Bottase z Mercedesu, což byla podle jeho slov rovněž taktika Ferrari.

„Když se podíváte na můj samotný závod, tak myslím, že jsme zřejmě měli zajet do boxů dříve. Když se podíváte na závod z pohledu týmu, tak myslím, že udělali správně, když se pokusili pro Seba zpomalit Mercedes, což bylo podle mě cílem. Nevyšlo to, ale bylo to cílem. Alespoň jsme se o to pokusili.“

Vettel na stupních vítězů

Sebastian Vettel získal v Číně první letošní stupně vítězů, když v Číně dojel za oběma jezdci Mercedesu na třetím místě.

V Austrálii obsadil Vettel čtvrté místo a v Bahrajnu skončil po smyku pátý. Dnes dojel třináct sekund za vítězným Lewisem Hamiltonem, na které již v průběžném pořadí ztrácí 31 bodů.

„Jsem rád, že jsem na stupních vítězů, ale je to těžké, protože jsme se snažili držet s nimi (jezdci Mercedesu), ale nemohli jsme. Už od startu byli až příliš rychlí,“ řekl Vettel.

Němec v závodě svedl souboj s Maxem Verstappenem. Pilot Red Bullu zajel k mechanikům jako první a když jej o kolo později následoval Vettel, mohl díky své rychlosti na nových pneumatikách Verstappen zaútočit.

Ve 14. zatáčce zaútočil vnitřkem, lehce však probrzdil a Vettel se na výjezdu vrátil do lepší pozice.

„Jak znám Maxe, věděl jsem, že to zkusí. Očekával jsem, že se pokusí zaútočit na vnitřek, a já mu to zkusil vrátit, a vyšlo to. Byla to zábava, my bychom však byli rádi rychlejší.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud