Le Mans se pojede virtuálně. V původním termínu a v plné délce

Le Mans se pojede virtuálně. V původním termínu a v plné délce

Letošní ročník 24 hodin Le Mans byl kvůli pandemii nového typu koronaviru poprvé od roku 1968 odložen z poloviny června až na konec září, pořádající autoklub ACO však na původní termín připravil pro fanoušky zajímavou novinku – Le Mans v kompletní čtyřiadvacetihodinové délce, ale ve virtuální podobě.

88. ročník slavné čtyřiadvacetihodinovky ve Francii se uskuteční až v září, netradičně dlouhé čekání nám ale ukrátí virtuální verze legendárního závodu.

Závodit se bude v původním červnovém termínu na herní platformě rFactor 2 a maximální počet 50 posádek se virtuální podoby slavného podniku zúčastní ve třídách LMP 2 a GTE. Pro srovnání, reálné Le Mans jede 62 vozů ve čtyřech třídách LMP 1, LMP 2, LMGTE – PRO a LMGTE – AM.

Místo klasické tříčlenné posádky se budou ve virtuálním kokpitu každého vozu střídat čtyři jezdci, z toho minimálně dva profesionální závodníci a maximálně dva profesionální hráči. Každá jezdecká posádka bude mít možnost navrhnout si vlastní originální barvy pro svůj vůz.

Během samotného závodu bude na jezdce čekat vše, co by je mohlo potkat i během „skutečného“ Le Mans, tedy změny počasí, střídání světla a tmy, poškození a opotřebení vozů. Opravy vozů budou probíhat v boxech a každý tým bude volit vlastní nastavení vozu. Do virtuálního klání budou promlouvat i takové faktory, jako je taktika, pravidelné zastávky pro nové pneumatiky a palivo a sportovní pravidla, jejichž dodržování bude vymáhat ředitelství závodu stejně jako kdyby se závodilo na reálném okruhu La Sarthe.

Každý ze zúčastněných pilotů a profesionálních simracerů bude muset strávit za volantem minimálně čtyři hodiny. Maximální povolený čas v kokpitu je pro všechny stanoven na sedm hodin.

První potvrzenou značkou ve startovní listině je Porsche, které do závodu nasadí čtyři vozy 911 RSR.

Historicky první virtuální ročník 24 hodin Le Mans bude živě vysílán v televizi, minimálně můžeme počítat s francouzským a anglickým komentářem. V tuto chvíli není jasné, zda – li bude přenos dostupný i v České republice.

Foto: Toyota Gazoo Racing

Doporučujeme

Články odjinud