Le Mans nebo Daytona v posádce s otcem? Splnil by se mi sen, říká Magnussen

Le Mans nebo Daytona v posádce s otcem? Splnil by se mi sen, říká Magnussen

Dánský pilot týmu Haas Kevin Magnussen zdědil svůj talent a vášeň pro motorsport po svém otci Janovi, který se, a to bez nadsázky, za léta své kariéry stal legendou světové scény sportovních vozů. Pro mladšího z Dánů by byl společně se svým otcem absolvovaný závod v Le Mans nebo v Daytoně splněním snu.

Pětačtyřicetiletý rodák z dánského Roskilde Jan Magnussen sice má na svém kontě čtyřiadvacet velkých cen formule 1, do historie motorsportu se však nejvíce zapsal (a stále se zapisuje) svými úspěchy na scéně sportscars.

Jméno Jan Magnussen je téměř neodmyslitelně spjato se žlutými americkými vozy Corvette, se kterými dánský pilot závodí nepřetržitě již od roku 2004. Tehdy s ikonickým Chevroletem Magnussen získal své první vítězství v Le Mans ve třídě GTS (šesté místo celkově) společně s Oliverem Gavinem a Olivierem Berettou.

Stejná posádka poté vyhrála Le Mans ve třídě GT1 i ve dvou následujících letech a sám Magnussen získal na trati La Sarthe celkem dalších šest pódiových umístění včetně třetí výhry ve třídě GT1 v roce 2009. Letos si zkušený Dán připsal v Le Mans již svůj jubilejní dvacátý start!

Kromě Le Mans je s továrním týmem Corvette Racing Jan Magnussen stálým účastníkem zámořského šampionátu IMSA WeatherTech Sportscar Championship (vznikl spojením American Le Mans Series s Grand Am), jehož součástí jsou slavné vytrvalostní závody 24 hodin v Daytoně a 12 hodin na Sebringu. Podobně jako v Le Mans patří Magnussen k nejzkušenějším pilotům právě v Daytoně, kde absolvoval čtyřiadvacetihodinový závod již čtrnáctkrát.

Zmíněný zámořský šampionát IMSA WSC finišoval 13. října závodem Petit Le Mans na okruhu Road Atlanta. Svého otce Jana zde byl podpořit i pilot americké stáje Haas Kevin Magnussen se svojí sestrou a bratrem.

Sourozenecké trio bylo v USA svědkem korunovace svého otce šampionem série ve třídě GTLM. Magnussen získal mistrovský titul sezóny 2018 společně se svým dlouholetým parťákem Antoniem Garciou a jeho syn se médiím svěřil se svým snem zúčastnit se některého ze slavných vytrvalostních závodů po boku svého otce.

„Jsem vážně šťastný, že jsem se tam vypravil sledovat ten závod. Byla tam i moje sestra s bratrem a společně jsme strávili skvělý čas. Někam jsme si spolu vyrazili, což pro mě bylo během probíhající sezóny velkým bonusem,“ cituje Kevina Magnussena web The Checkered Flag.

„Obecně je skvělé sledovat mého otce závodit. Jednou jsem ho přijel osobně podpořit a on hned vyhrál šampionát, to bylo prostě výborné.“

Kevin Magnussen uvedl, že závod v Daytoně nebo v Le Mans absolvovaný v jedné posádce s vlastním otcem by pro mladého Dána znamenal splnění snu.

„Je velmi těžké teď říct, jaké příležitosti se nám v budoucnu naskytnou. Doufám, že bude závodit (Jan Magnussen) tak dlouho, abychom si společně mohli zazávodit v Daytoně nebo v Le Mans. Bylo by pro mě splněním snu závodit na takové úrovni společně s mým otcem.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud