Le Mans: Kobajaši dostal Toyotu na pole position díky rekordnímu času

Le Mans: Kobajaši dostal Toyotu na pole position díky rekordnímu času

Japonský pilot továrního týmu Toyota vyhrál s prototypem TS050 Hybrid #7 kvalifikaci na 24 hodin Le Mans díky rekordnímu času 3:14.791.

Kamuj Kobajaši zajel rekord okruhu La Sarthe (jeho verze se šikanami) ve včerejší večerní kvalifikační session. Famózní čas 3:14.791 v následující závěrečné noční části kvalifikace již nikdo nedokázal překonat. Pole Position tak patří Toyotě #7, kterou Kobajaši sdílí se Stephanem Sarrazinem a Mikem Conwayem. 

Japonské Toyotě bude v sobotu na startovním roštu patřit celá první řada, a to zásluhou Kazukiho Nakadžimi, který s Toyotou #8 dokázal o jednu desetinu porazi nejlepší Porsche, konkrétně vůz #1.

Ve třídě LMP 2 vyhrál kvalifikaci Alex Lynn s vozem Oreca 07 Gibson #26 týmu G-drive Racing. Lynn s časem 3:25.352 porazil o necelé dvě desetiny Rusa Petrova, který pilotuje Orecu stáje Manor. 

Kvalifikace ve třídě LMGTE - PRO nabídla napínavý souboj gigantů Ferrari, Aston Martin, Porsche, Ford a Corvette. Oslavy nakonec vypukly u týmu Aston Martin Racing, pro který získal pole position Darren Turner s vozem #97. 

Sesterský vůz #95 bude startovat z místa třetího, mezi oba britské vozy se totiž dokázalo vklínit Ferrari 488 GTE #51 zásluhou dobrého času Jamese Calada. 

V kategorii LMGTE - AM byl v kvalifikaci nejrychlejší "art car" Chevrolet Corvette C7-Z06 #50 týmu Larbre Competition, se kterým zajel nejlepší čas 3:52.843 brazilský ex - pilot stáje Aston Martin Fernando Rees. O necelé čtyři desetiny zaostal na druhém místě favorizovaný Aston Martin #98 posádky Pedro Lamy, Paul Dalla Lana, Mathias Lauda. 

Foto: Toyota

Doporučujeme

Články odjinud