Le Journal de Montreal: Tota Wolffa vyšetřují úřady dvou zemí kvůli akciím Astonu Martin | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Le Journal de Montreal: Tota Wolffa vyšetřují úřady dvou zemí kvůli akciím Astonu Martin

Toto Wolff může mít problémy kvůli nákupu menšinového podílu v Astonu Martin.

V dubnu loňského roku koupil Toto Wolff podíl 0,95 % v automobilce Aston Martin. Nebylo to žádné překvapení. Mercedes v té době vlastnil v automobilce menšinový podíl. Toto Wolff a Lawrence Stroll jsou přátelé.

Později došlo ke dvěma zajímavým událostem. V květnu 2020 oznámil Aston Martin, že se do jeho čela postaví Tobias Moers, který tam přišel z Mercedesu. Oznámení přišlo 26. května, Wolff koupil akcie 17. dubna. 

V říjnu 2020 bylo oznámeno, že se Mercedes rozhodl navýšit svůj podíl v Astonu Martin na 20 %. 

Podobné zprávy a transakce mají obvykle pozitivní vliv na akcie firmy. V tomto případě tomu nebylo jinak. Od 17. dubna 2020 do dnešního dne vzrostly akcie společnosti Aston Martin o více než 60 %.

Otázka zní: věděl Toto Wolff v době, kdy kupoval akcie Astonu Martin, že do firmy nastoupí Moers a Mercedes navýší svůj podíl? Podle Mercedesu nevěděl.

Obchodování tak zvaných zasvěcených osob je přísně regulováno a je nezákonné. Je to podobné, jako kdybyste pracovali ve firmě a díky své práci se dozvěděli, že do firmy vstoupí nový a významný strategický partner. Předem byste nakoupili akcie své firmy (nebo i onoho partnera) a pořádně na tom vydělali. 

Podle listu Le Journal de Montreal začala transakce zajímat Spolkový ústav pro dohled nad finančními službami (BaFin). Německý úřad se následně obrátil na kolegy z Velké Británie (Financial Conduct Authority), protože Aston Martin se obchoduje na londýnské burze.

Doporučujeme

Články odjinud