Lawrence Stroll se postaral o synovu kvalitní přípravu, zaměstnal i Mercedes

Lawrence Stroll se postaral o synovu kvalitní přípravu, zaměstnal i Mercedes

Do formule 1 vstupuje nový mladík. Lance Stroll má kvalitní přípravu, i když do F1 skočí rovnou z formule 3.

Stroll má několik společných věcí s Verstappenem. Oba přicházejí do F1 ve velmi mladém až kontroverzně mladém věku, oba rovnou z evropské F3 a oba mají podporu svých otců.

Verstappenův otec je bývalý pilot F1. Lawrence Stroll není závodní jezdec, podniká v oděvním průmyslu, ale k motorsportu má také blízko. Vlastní okruh Mont Tremblant, na němž se v letech 1968 a 1970 jela i formule 1 a také je majitelem jedné z největších sbírek Ferrari.

Strollovo jméno se objevilo už před delším časem, když se čile spekulovalo o možnosti, že by mohl koupit některý z týmů. Nejpravděpodobnější byl Sauber. Stroll by si to mohl dovolit. Forbes odhaduje jeho majetek na 2,4 miliardy dolarů.

Nakonec Stroll koupil tým Prema v F3 a vytvořil tam synovi více než kvalitní podmínky. Právě z F3 nyní Lance Stroll do F1 přichází. Čeká ho skok z 230 na nějakých 950 koní.

WX4I0331.jpg

Nováčci to mají v současné době… jiné. Na jednu stranu je řízení F1 jednodušší, což se možná příští rok změní. Na stranu druhou to není jen o řízení, ale také o pneumatikách či aktivitách mimo okruh – marketingových povinnostech apod.

Nesmíme zapomínat ani na to, že nováček obvykle za sebou nemá tisíce natestovaných kilometrů. V lepším případě se sveze v pátečním tréninku a některém z mála sezónních testů.

Lance Strolla jsme v pátečních trénincích nebo na testech neviděli. S vozem formule 1 ale zkušenost má.

Jeho otec se postaral o to, aby Williams vytáhl z garáže vůz Williams FW36 z roku 2014.

Luxusní příprava

Williams poskytl pro testy dvacetičlenný tým, Mercedes pro dohled na motor pět lidí. Podle Auto Motor und Sport byly dokonce v V Brixworthu postaveny dvě nové pohonné jednotky (verze z roku 2014).

Testy zašly tak daleko, že Stroll absolvuje jakési turné. Vyzkoušel si tak několik okruhů z kalendáře F1. Začalo se v Silverstonu, pokračovalo v Maďarsku, na Red Bull Ringu a skončilo v Monze. Druhá fáze má obsahovat Barcelonu, Abú Dhabí, Austin, Soči a možná Šanghaj

Williams dokonce připravil nový špičkový simulátor. Kdo ho platil, asi není potřeba říkat. Klíče od něj měl letos pouze Lance. Uzpůsoben byl pro F3.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud