Lauda: Vettel se choval jako malé děcko

Lauda: Vettel se choval jako malé děcko

Niki Lauda je zklamán chováním čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela během Velké ceny Velké Británie.

Možná souboj roku? Ferandno Alonso nejdříve předjel Sebastiana Vettela a to manévrem dne, jak to někteří označili (video najdete zde). Vettel v té době zrovna vyjel z boxů a měl studené pneumatiky. Pirelli přivezlo do Silverstone dvě nejtvrdší směsi a navíc bylo v neděli relativně chladno pod 20°C.

Sympatie si tak nezískal fakt, že Alonso Vettela předjel, ale způsob, jakým to v rychlosti téměř 300 km/h udělal. Mnoho lidí to přirovnalo slavnému předjetí Schumachera v zatáčce 130R na Suzuce. 

Vettel se pak velkou část závodu snažil Alonsa předjet, což se mu nakonec povedlo. Mezi tím si ale piloti přes týmová rádia vyměnili řadu komentářů. Vettelovi se nelíbilo zejména to, že Alonso nedodržoval limity tratě a několikrát mu zavřel dveře.

„Dvakrát jsem si pomyslel, že už je to v nájezdu do šesté zatáčky příliš. Pokusil jsem se ho předjet vnějškem, nosem vozu jsem byl před ním a on se tomu musel přizpůsobit. Šel jsem na brzdy, abych zabránil kolizi. Fernando mi nenechal moc místa. Věděl jsem, že když jsem dostal zprávu, že bych měl dodržovat limity tratě, tak že si stěžoval on, jelikož to má ve zvyku, tak jsem se rozhodl dělat stejnou věc.“

Vettel prohodil i několik sarkastických vět. “Možná by potřebovali u Ferrari větší zpětná zrcátka.“

Lauda Vettela kritizuje 

Vettelovy nářky ale kritizuje Niky Lauda. „Nechápu Vettela a jeho nadávání", říká Lauda pro Bild. „Je jako malé vyděšené řvoucí dítě. Tohle jsou dva nejlepší piloti a top závodění, což je něco, co chtějí lidé vidět. Já jsem tlačil na Bernieho Ecclestona, aby jezdci mohli bojovat s větší svobodou a nebyli trestáni za každou maličkost. Bojuji za lepší závody“, dodává Lauda.   

Připomeňme, že od GP Rakouska jsou sportovní komisaři benevolentnější k závodním incidentům. Trestán je pouze ten, kdo způsobí vážnou kolizi a je jednoznačně uznán za viníka. Penalizaci odsunu o tři místa v Německu tak dostal za katapultáž Maldonada Esteban Gutiérrez. 

Doporučujeme

Články odjinud