Lauda: V Schumacherovi je stále soutěžní duch

Nyní si Němec může vyzkoušet, jak na tom momentálně je.

O návratu sedminásobného mistra světa formule 1 Michaela Schumachera do kolotoče velkých cen se toho napsalo již hodně. Neustále se k němu vyjadřuje řada lidí, kteří se v F1 pohybují či pohybovali v minulosti. Co si o Němcově come backu myslí trojnásobný mistr světa z let 1975, 1977 a 1984 Niki Lauda, který sám v minulosti úspěšný návrat zažil? 

Podle Rakušana má Schumacher stále v sobě soutěžního ducha a svého rozhodnutí o ukončení kariéry na konci sezony 2006 litoval. "Nikdy se nedokázal zbavit soutěžního ducha, jak jsme se ostatně mohli přesvědčit při jeho motocyklovém působení," připomíná Lauda. "Podle mě skončil, protože neměl opravdovou motivaci. Pravděpodobně svého rozhodnutí litoval."

Nyní však Schumachera čeká velká výzva. Na městském okruhu ve Valencii, kde nikdy nejel, by měl nahradit zraněného Brazilce Felipeho Massu. Přitom vůz Ferrari F60 si bude moci poprvé vyzkoušet až při pátečních volných trénincích.

"Má jedinečnou šanci pomoci svému bývalému týmu a zjistit, jak je konkurenceschopný. I mě to tenkrát zajímalo, protože hlad po závodění nikdy neodchází. Je v naší DNA," myslí si Lauda. Ten ukončil kariéru jako dvojnásobný mistr světa v roce 1979, ale v sezoně 1982 se do formule 1 vrátil v kokpitu mclarenu. Nakonec absolvoval čtyři sezony a v roce 1984 dokonce získal titul mistra světa.

Rakušan, který v prvním závodě od svého návratu dojel na čtvrtém místě a hned třetí závod vyhrál, byl však v jiné situaci. "Michael nezávodí o šampionát. Já se vrátil, protože jsem chtěl vyhrávat. Pro Michaela je to jen zajímavý experiment," připomíná vítěz pětadvaceti velkých cen.

Spekulovalo se také o fyzické kondici čtyřicetiletého Schumachera. Tady Lauda problém nevidí. "Zapomeňte na jeho věk. Je fit. Podstupuje tvrdý trénink a mentálně je silný. Udělá všechno pro to, aby byl ve Valencii připraven," věří trojnásobný mistr světa.

"Samozřejmě je tu několik překážek, které musí překonat. Například neznalost tratě a nemožnost testovat letošní auto, ale to je součást jeho motivace, proto do toho jde. A proto ho bude celý svět sledovat," těší se Lauda.

Doporučujeme

Články odjinud