Lauda označil Vettelův kontakt s Hamiltonem za agresivní

Lauda označil Vettelův kontakt s Hamiltonem za agresivní

Niki Lauda z Mercedesu se pozastavil nad "agresivním manévrem" Sebastiana Vettela, který vedl k jeho kolizi s Lewisem Hamiltonem v úvodu Velké ceny Mexika.

Z pole position startující Vettel byl v nájezdu do první zatáčky závodu z vnějšku ohrožován Maxem Verstappenem. Během souboje musel vzít jednu ze zatáček zeširoka, což umožnilo dostat se před něj také Hamiltonovi.

Na výjezdu ze třetí zatáčky se však Vettel dotkl předním křídlem Hamiltonovy pravé zadní pneumatiky, kterou prorazil. Sám z kolize odjel s poškozeným předním křídlem.

Oba následně zamířili do boxů na opravu poškozených vozů. Vettel se po propadu na poslední místo probojoval v cíli na konečnou čtvrtou pozici. Hamilton naopak dojel do cíle devátý. I jeho nejhorší letošní výsledek mu však stačil k zisku letošního titulu mistra světa formule 1.

Mluvčí Mezinárodní automobilové federace (FIA) vysvětlil, že měl Vettel přetáčivý smyk a podle rozhodnutí sportovních komisařů nenajel do Hamiltona úmyslně. Proto se komisaři rozhodli neudělit za tento incident žádný trest.

Když byl Lauda v rozhovoru pro Sky Sports dotázán na neobvyklý způsob, jakým Hamilton získal titul, mistr světa z let 1975, 1977 a 1984 odpověděl: „Neobvyklý? Když jste mistr světa, tak jste mistr světa, je to prosté. Nikomu nezáleží na tom, jak toho dosáhnete.“

„Nechápu ale agresivní manévr Vettela v první zatáčce, když do Lewise tvrdě narazil. Nebyla to vůbec jeho chyba. Pak jeho drama začalo. Nakonec to ale vyšlo skvěle.“

Lauda také vyzdvihl Hamiltonův výkon v průběhu celé sezóny, když dokázal stáhnout Vettelův náskok a v posledních šesti závodech pětkrát vyhrát.

„Lewis byl obzvlášť letos schopen se hodně zlepšit,“ řekl Lauda. „Pokud chcete být čtyřnásobný mistr světa, musíte být stále lepší a lepší a lepší. Oproti minulému roku byl mnohem lepší.“

„Je to neuvěřitelný krok vpřed. Je to obtížný vůz na řízení, není tak rychlý jako loni, díky vlastní výkonnosti to však dokázal.“

Foto: Getty Images / Clive Rose 

Doporučujeme

Články odjinud