La Mans a F1 o stejném víkendu, Todt se to snaží obhájit

La Mans a F1 o stejném víkendu, Todt se to snaží obhájit

Podle aktuálního kalendáře formule 1, který v konečném důsledku schvaluje FIA, připadá termín Velké ceny Evropy v Baku na stejný víkend, jako 24 hodin Le Mans.

Pro fanoušky motorsportu to bude trochu náročnější víkend s ovládačem v ruce, ale důsledky jsou podstatně větší. Jezdcům F1 to znemožňuje start ve slavné čtyřiadvacetihodinovce. Nico Hülkenberg tak ve voze Porsche nebude obhajovat letošní vítězství. Účast už odřekl i Jos Verstappen, který doprovází svého syna na každý závod F1.

„Sestavení kalendáře je velmi ošidná práce,“ říká Jean Todt pro Motorsport.com. „Budeme mít 21 závodů v F1, 10 závodů ve formuli E a také 10 závodů ve WEC. A ještě máme příští rok 14 podniků rallye.“

„Takže mít jeden kalendář bez jakékoliv kolize, je prostě nemožné. Nelze to udělat lépe.“

Vyjdou nám vstříc alespoň s časem startu?

Fanouškům by se podle Todta mělo vyjít vstříc alespoň tím, že start závodu bude hned po dojetí vozů v Le Mans do cíle. I když... v Ázerbájdžánu je o tři hodiny více než v Evropě, takže závod by musel startovat v 18:00 místního času (15:00 našeho času).

Už dříve se psalo, že by to mělo být dokonce v 18:30 místního času, takže by se dojíždělo za soumraku (slunce zapadá někdy po 21. hodině). 

FIA by tím ale porušila své vlastní doporučení. Pravidlo „čtyř hodin“ bylo zavedeno po nehodě Bianchiho a dost důrazně doporučuje start závodu nejméně 4 hodiny před západem slunce – v případě Baku tedy cca v 17:00.

„Možná to jeden nebo dva jezdci nebudou moci udělat (startovat i v Le Mans). Je mi líto, ale nemůžeme to dělat lépe.“

Foto: Getty Images / Clive Rose

Doporučujeme

Články odjinud