Kvůli ztrátě vládní podpory se příští rok může jet v Mexiku naposledy

Kvůli ztrátě vládní podpory se příští rok může jet v Mexiku naposledy

Ačkoliv na předávání cen FIA v Petrohradu získala Velká cena Mexika ocenění, budoucnost závodu formule 1 na okruhu bratří Rodríguezů je ohrožena.

Mexiko získalo ocenění pro nejlepšího promotéra velké ceny, které tamním pořadatelům na pátečním galavečeru Mezinárodní automobilové federace v Petrohradu předal šéf formule 1 Chase Carey.

Pro mexickou velkou cenu je to čtvrté ocenění v řadě, když cenu za nejlepší organizaci získalo už v roce 2015, kdy se po více než dvaceti letech vrátilo Mexiko do kalendáře F1. Cenu vyhráli organizátoři také v letech 2016 a 2017.

Porota ocenila zejména tvar okruhu, který vede také baseballovým stadionem Foro Sol, kde se koná ceremoniál vyhlášení třech nejlepších jezdců na stupních vítězů. Podle FIA se tím F1 přibližuje fanouškům.

Stejně jako v loňském roce přitom shodou okolností vidělo Mexiko také korunovaci Lewise Hamiltona mistrem světa, zatímco jak v roce 2017, tak i letos závod vyhrál Max Verstappen.

Okruh v Mexiku hostí také závod formule E a na stadionu Foro Sol se v lednu uskuteční Závod šampionů, na kterém se představí například také Sebastian Vettel.

Úsporný program

A ačkoliv jde z pohledu návštěvnosti o velmi úspěšnou velkou cenu, zdá se, že její budoucnost je v ohrožení. Organizátoři mají smlouvu na pořádání závodu do konce roku 2019, nový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador však řekl, že mexická vláda nepodporuje prodloužení po roce 2019.

López Obrador již představil úsporný program, který zahrnuje prodej nadbytečných nemovitostí nebo prezidentského letadla. V zájmu zvýšení výnosů bude také otevřena veřejnosti luxusní prezidentská rezidence.

A utahování opasku se týká také nákladné velké ceny, jak řekla Ana Gabriela Guevarová z mexické národní sportovní komise.

„Musíme přijít na to, jak můžeme tuto situaci vyřešit. Není záměrem, aby byly uvolněny peníze z rozpočtu k zachování tohoto podniku,“ řekla.

„V Mexiku se dějí horší věci, jelikož velká část obyvatelstva žije pod hranicí chudoby. Korupce v této zemi způsobila návrat velké ceny do Mexika. Byla vyplacena spousta úplatků, aby byl tento podnik na Autodromu bratří Rodríguezů,“ dodala bývalá sportovkyně.

V ohrožení jsou kromě Mexika také závody ve Velké Británii a Itálii. Liberty Media nedávno oznámila, že od roku 2020 bude velkou cenu formule 1 pořádat Vietnam. Do potíží se pak dostal plánovaný druhý závod na území Spojených států amerických v Miami, kde kvůli místní opozici jednání probíhají velmi pomalu.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud