Kvůli strategii pro mě byli jezdci na čele nedosažitelní, říká Ricciardo

Kvůli strategii pro mě byli jezdci na čele nedosažitelní, říká Ricciardo

Alternativní strategie sice Danielu Ricciardovi podle jeho slov dovolila strávit část Velké ceny Abú Dhabí na prvním místě, vyřadila jej však z boje o vítězství v posledním závodě letošní sezóny formule 1 a v jeho poslední velké ceně za tým Red Bull.

Australan se na 17 kol dostal do vedení závodu v Abú Dhabí, když zůstal na trati déle, zatímco další jezdci z prvních pozic zamířili k mechanikům pro nové pneumatiky.

Ricciardo věřil, že by mohl na konci závodu využít novějších pneumatik, ale předjet dokázal jen Valtteriho Bottase. Ve svém posledním závodě za Red Bull dojel do cíle na čtvrté pozici.

„Nebyl to nejzajímavější závod. Chvíli jsem vedl, to byla zábava, ale kvůli tomu jsem pak už neměl na dosah vedoucí jezdce. Nevím, jestli jsme měli více možností. Mohli jsme zastavit dříve a udržet si pozici na trati,“ řekl po závodě Ricciardo.

„Lewis (Hamilton) zajel do boxů opravdu brzy a myslím, že nikdo si nemyslel, že by to zvládl dojet až do cíle.,“ řekl Australan o vítězi závodu Hamiltonovi, který zajel k mechanikům během virtuálního safety caru.

„Na konci jsem byl trochu bezmocný, nemohl jsem toho moc dělat. Rychlostní výhoda (nových pneumatik) byla zpočátku dobrá, pak to ale rychle kleslo. Nebyli jsme dostatečně rychlí. Rád bych skončil na stupních vítězů. Abych pravdu řekl, ze čtvrtého místa nemohu být nadšený, posledních pár kol jsem byl osamocen, nemohl jsem toho dělat více,“ dodal.

„Třetí a čtvrté místo pro tým je slušné, teď uzavíráme kapitolu, děkuji Red Bullu a celé rodině Red Bullu. Rád bych se napil ze své boty, ale uvidíme. Pořád zbývá pár hodin! Celkově vzato byl ten čas strávený tady dobrý, mám úžasné zážitky a spousta věcí, nad kterými budu v následujících hodinách přemýšlet,“ řekl ke svému působení u Red Bullu.

Verstappen popáté za sebou na stupních vítězů

Jeho týmový kolega Max Verstappen zakončil sezónu pěti umístěními na stupních vítězů v posledních pěti závodech. Ke třetímu místu v Japonsku, druhému v USA, výhře v Mexiku a druhému místu v Brazílii přidal v Abú Dhabí další třetí místo.

Poslední kola závodu na okruhu Yas Marina však byla pro Verstappena obtížná, jelikož z kouřícího se motoru Honda ve voze Toro Rosso Pierra Gaslyho jedoucího před Verstappenem vytékal olej, kvůli kterému toho Nizozemec příliš mnoho neviděl.

„Byla to trocha oleje, nevím, co se tam stalo.,“ řekl Verstappen, který si v té době již strhl z hledí své přilby všechny slídy.

„Už jsem měl stržené všechny slídy a měl jsem na hledí spoustu oleje, bylo to jako jet v mlze, něco strašného. Snažil jsem se (rukavicí vyčistit hledí), ale bylo to ještě horší. Ptal jsem se týmu 'Kde je Daniel (Ricciardo jedoucí za ním), nevidím ho v zrcátkách. Nic'.“

I přes Gaslyho problémy s motorem v posledním závodě Verstappen věří, že Honda, která bude od příští sezóny Red Bullu dodávat pohonné jednotky, má větší výkon než Renault, se kterým Red Bull coby dodavatelem motoru po této sezóně končí.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud