Kvůli problému s DRS jsme museli změnit strategii, říká vítězný Verstappen | Foto: Getty Images / Lars Baron

Foto: Getty Images / Lars Baron

Kvůli problému s DRS jsme museli změnit strategii, říká vítězný Verstappen

Ani chyba po poryvu větru a problém se systémem DRS nezastavily Maxe Verstappena na cestě za čtvrtým vítězstvím v letošní sezóně formule 1. Úspěch Red Bullu ve Velké ceně Španělska potvrdil druhým místem Sergio Pérez.

Na okruhu v Barceloně, kde v roce 2016 získal při svém prvním startu po přestupu z Toro Rosso do Red Bullu první vítězství ve F1, Verstappen svým dnešním vítězstvím ukončil pětiletou nadvládu Lewise Hamiltona.

Výrazně mu k tomu dopomohl technický problém Charlese Leclerca, který do té doby suverénního pilota Ferrari vyřadil před polovinou závodu.

Problémy měl ale také Verstappen. Na začátku závodu kvůli poryvu větru vyjel mimo trať ve čtvrté zatáčce. Během závodu mu nefungoval správně systém DRS a loňský mistr světa tak nemohl využít možnosti otevřít na rovince element zadního křídla, čímž pro něj bylo těžší předjíždět své soupeře. Problém s DRS měl přitom Verstappen už při posledním pokusu v sobotní kvalifikaci.

I proto se Red Bull rozhodl přejít na strategii tří zastávek v boxech. Díky ní nakonec Verstappen vyhrál.

„Najednou se zvedl zadní vítr, ztratil jsem kontrolu nad zadní částí auta a vyjel mimo,“ vysvětlil Verstappen svou chybu v 9. kole.

„Pak jsem byl ve vláčku a snažil jsem se předjíždět, ale DRS ne vždy fungovalo, takže to bylo velmi těžké. Dokázali jsme ale využít strategii, znovu se dostat dopředu, jet si svůj závod a nakonec vyhrát. Těžký začátek, ale dobrý konec.

„Snažil jsem se zůstat soustředěný. Samozřejmě není hezké, když se něco takového (problém s DRS) stane, nakonec jsem ale za vítězství rád. Mám také radost z Checa (Péreze), pro tým je to skvělý výsledek.“

Pérez potvrdil dvojité vítězství Red Bullu

Maximální možný bodový zisk pro Red Bull ve Španělsku potvrdil druhým místem Sergio Pérez, který navíc získal i bod za nejrychlejší kolo.

Po závodě nicméně Mexičan nebyl spokojen s týmovou režií, pro kterou se Red Bull rozhodl.

„Mám radost z týmu, ale budeme si muset později promluvit. Bylo to těsné, nakonec je to ale skvělý výsledek pro tým a mám z něj radost,“ řekl Pérez.

„V té chvíli jsme byli na odlišných strategiích. Na začátku jsem nechal Maxe jet, pak jsem si myslel, že bych se mohl dostat před něj a neztrácet čas, aby moje strategie fungovala. Ale je to dobrý výsledek týmu.“

Doporučujeme

Články odjinud