Kvůli poškozenému nosu ztrácel Räikkönen čtvrt sekundy na kolo

Kvůli poškozenému nosu ztrácel Räikkönen čtvrt sekundy na kolo

Inženýři Lotusu vyčíslili ztrátu Kimiho Räikkönena způsobenou kolizí se Sergiem Pérezem v GP Číny na 0,25 sekundy v každém kole.

Räikkönen si v souboji s Pérezem ulomil část nosu vozu, což narušilo aerodynamiku. "Ztratil docela dost karbonu z předního křídla, i když část byla dost odolná, držela se nosu a nechtěla se pustit," popisoval provozní šéf týmu Alan Permane.

"Během každé zastávky jsme přenastavovali přední křídlo, abychom kompenzovali ztrátu přítlaku, což mělo slušné výsledky při kompenzaci toho poškození. Odhadujeme, že kvůli tomu poškození ztrácel asi 0,25 sekundy na kolo."

Tím se ovšem nabízí otázka, proč Lotus Räikkönenovi přední křídlo nevyměnil. "Jeli jsme dobře i bez jeho výměny, dokonce jsme chvílemi byli nejrychlejším vozem na trati, takže jsme viděli, že je auto pořád dobré," vysvětloval Permane.

"To poškození bylo handicapem, ale ne dost velkým, aby odůvodnilo výměnu křídla, která by sama o sobě prodloužila zastávku v boxech o šest nebo sedm sekund, navíc by to znamenalo další rizika spojená se zastavením vozu v pit lane na asi 10 sekund."

Doporučujeme

Články odjinud