Kvjat se stal vývojovým jezdcem Ferrari

Kvjat se stal vývojovým jezdcem Ferrari

Daniil Kvjat byl oficiálně potvrzen jako vývojový jezdec Ferrari. Program Red Bullu opustil Kvjat vloni po vyhazovu z Toro Rosso.

Poté, co Kvjat ztratil sedačku u Toro Rosso ještě před koncem loňské sezóny, si Rus hledal nové angažmá. Jediná možnost přitom byla pouze ve Williamsu, kde je volné místo vedle Lance Strolla. Do něj však tým z Grove s největší pravděpodobností obsadí Kvjatova krajana Sergeje Sirotkina.

Role vývojového jezdce Ferrari bude pro Kvjata znamenat práci na simulátoru a možná i účast v testech, nicméně to zatím nebylo potvrzeno.

Kvjat se ve formuli 1 poprvé představil v roce 2014, kdy jako člen programu Red Bullu nejprve závodil za Toro Rosso a pro další rok přestoupil do Red Bullu coby náhrada za Sebastiana Vettela.

V týmu z Milton Keynes však Kvjat nedosahoval požadovaných výsledků a způsobil také v závodech několik havárií, načež putoval zpět do Toro Rosso a na jeho místo přišel Max Verstappen.

Kvjat v loňském roce svými výsledky příliš nepřesvědčil vedení Red Bullu, které jej pro závody v Malajsii a Japonsku nahradilo Pierrem Gaslym. Pro závod v USA se vrátil, protože Gasly měl povinnosti v japonské Super formuli, v Austinu bodoval, nicméně pro zbytek roku se do kokpitu vozu vrátil Gasly.

S Vettelem se nyní Kvjat setká u Ferrari, jelikož jak Vettel, tak Kimi Räikkönen mají s italskou stájí smlouvu pro tento rok.

Kvjatova cesta připomíná tu Jeana-Érica Vergneho, který pro Toro Rosso závodil v letech 2012 až 2014 a v následujících dvou letech byl vývojovým jezdcem Ferrari. Francouz nyní již čtvrtým rokem závodí ve formuli E.

Foto: Getty Images / Peter Fox

Doporučujeme

Články odjinud