Kvalifikační pneumatiky budou, avizuje Ecclestone

Kvalifikační pneumatiky budou, avizuje Ecclestone

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone chce prosadit změny v alokaci pneumatik pro závodní víkendy, aby týmy neměly motivaci šetřit pneumatiky v kvalifikacích.

Pneumatiky Pirelli pomáhají svou omezenou životností k zajímavým závodům, ale nechtěným vedlejším efektem jsou méně rušné kvalifikace. Týmy čím dál častěji volí obětování startovní pozice ve prospěch ušetřených pneumatik pro závod.

A to se nelíbí mimo jiné Ecclestonovi. Podle šéfa F1 budou zavedeny kvalifikační pneumatiky, které se nebudou lišit svými vlastnostmi od současné nabídky, bude se v podstatě jednat jen o sadu navíc.

"V současnosti je na kvalifikacích špatně, že někteří jezdci dospívají k názoru, že nemůžou získat pole position, a tak raději šetří pneumatiky pro závod," uvedl pro britský Pitpass. "Řekl jsem, že je třeba jim dát další sadu pneumatik, kterou bude třeba po kvalifikaci vrátit, takže ji nebudete moci ušetřit. Budou donuceni přezout. Potřebujeme další sadu pneumatik, pak se bude v kvalifikacích jezdit více."

Ecclestone neupřesnil, zda chce změnu prosadit ještě letos nebo až příští rok. Jisté ale je, že si to vyžádá změnu pravidel, a to nejen co se alokace pneumatik týče, ale také bude nutné zrušit odstavec, který říká, že jezdec účastnící se třetí části kvalifikace musí na startu použít pneumatiky, na kterých zajel své nejrychlejší kolo.

Ecclestone je jinak s pneumatikami spokojený. "Pirelli odvádí super práci, fantastickou práci," komentoval. "Bylo součástí naší dohody, že pneumatiky vydrží jen část závodu. Je mnohem těžší udělat pneumatiky, které vydrží jen 30 procent závodu a pak odejdou, než vyrobit pneumatiky, které vydrží celý závod."

"Udělalo na mě dojem, že to dokázali. Mohlo to snadno dopadnout jinak, že by vydržely jen 10 kol nebo celý závod. Technicky je to obrovský úspěch a upřímně jsem si nemyslel, že to dokážou."

Doporučujeme

Články odjinud