Kvalifikace na GP2 v Barceloně: Josef Král až osmnáctý

První vyhrání z kapsy vyhání. Ne že by se tímto heslem držel český závodník Josef Král při vstupu do své premiérové kvalifikace letošního ročníku formule GP2 ve španělské Barceloně – osmnácté místo je určitě zklamáním.

Důvod? Když jel Král přípravu na jeden ze dvou kvalifikačních pokusů (více šancí s ohledem na počet dostupných sad pneu reálně není), došlo ke kolizi se soupeřem a následnému poškození auta.

„Brazilec Luiz Razia jel v pomalém kole, neviděl mě a najel zprava do mého auta,“ vysvětloval posmutnělý Josef Král.

„Poškodil mi zavěšení kola, takže jsem musel do boxů, kde dělali, co mohli, aby mě na trať co nejrychleji vrátili. Jenomže ve formulích je důležitá přesná geometrie, a ta byla rozhozená. Bez dobře nastavené rozbíhavosti to auto nešlo ani pořádně zabrzdit. Razia se mi pak omluvil, ale za to už si teď nic nekoupím.“

Razia ale po konzultaci s komisaři závodu vyvázl bez trestu. Král má nyní před sebou úkol postoupit o deset míst. Tím by se dostal na osmé místo v cíli, a to je shodné s první pozicí na startu nedělního krátkého závodu.

„Je to super-optimistický plán, ale dokud je naděje, budeme bojovat. Již se hodně těším! Samotné auto totiž mělo potenciál na první pětku, takže očekávám, že budu rychlý i v závodě.“ vzkázal už zase bojovný Král. ¨

Vítězem kvalifikace se stal Francouz a testovací pilot týmu F1 Ferrari Jules Bianchi.

Hlavní závod GP2 startuje v sobotu v 15:40 a živě jej vysílá televize NOVA Sport.

Doporučujeme

Články odjinud