Kvalifikace GP2 v Monte Carlu: Doposud to byla mateřská školka

Nefalšované překvapení z náročnosti kombinace Monte Carlo a formule GP2 vyjádřil Josef Král po kvalifikaci na páteční hlavní závod.

Monoposty F1 jsou sice rychlejší a výkonnější, na straně druhé jsou vozy GP2 hůře ovladatelné, protože si žádají daleko větší míru korekcí s ohledem na redukovanou elektroniku a aerodynamiku. Tato skutečnost nebyla zrovna z nejsnazších na vypořádání. Josef Král dostal od svého týmu Super Nova Racing úkol v dopoledním třicetiminutovém tréninku poznávat okruh a nerozbít auto, i kdyby měl skončit poslední. Skoro se mu to povedlo: skončil čtvrtý od konce.

„Veškeré mé závodění do této chvíle byla mateřská školka,“ řekl s nadsázkou Josef Král. „Svodidla jsou tak blízko a zkrotit tyhle silné potvory není tady jednoduché! V Monaku je důležité nejprve najít rytmus, který se stane skoro automatickým, aby se na něj pilot nemusel tolik soustředit a naopak se pokusil o lepší časy. Do kvalifikace jsem šel s cílem zajet nějaký rozumný čas.“

Jaký byl ale šok, když pár minut před odpolední kvalifikací začalo pršet.

„To snad ne!“ hořekoval Král s tím, že více extrémní podmínky už snad nemohou nastat. „Během jízd se potkala se svodidly snad polovina jezdců. Já sice ne, ale v jednu chvíli jsem musel využít únikové zóny a pak mi dlouho trvalo, než jsem dokázal zařadit zpátečku a pak zase první rychlostní stupeň. Ve výsledku to byl boj o účast v závodě, abych se vůbec kvalifikoval. Už jsem na to měl málo času a nenašel prostor pro čisté kolo.“

Na startu hlavního závodu je z toho dvacáté místo. Bez mučení je potřeba přiznat, že českého závodníka čeká obtížný závod.
Kvalifikaci poprvé ve své kariéře vyhrál Španěl Dani Clos z týmu Racing Engineering.

Doporučujeme

Články odjinud