Kubicův spolujezdec popsal nedělní nehodu

Kubicův spolujezdec popsal nedělní nehodu

Ve Škodě Fabia seděl v osudovém okamžiku s Robertem Kubicou jeho spolujezdec Jakub Gerber, který vyvázal nezraněný. Teď promluvil a popsal, co se během rallye stalo.

"Věděli jsme, že je povrch kluzký, protože byl vlhký, a byli jsme na to připravení," uvedl Gerber pro Gazzettu dello Sport. "Auto uklouzlo, opřelo se o svodidla a vyhnulo je směrem ven. Pak narazilo do následujícího svodidla."

"Svodidlo prorazilo auto a prošlo jím skrz. Okamžitě jsem viděl, že je to vážné, on měl také velkou pohmožděninu pod okem, protože narazil do volantu. Robert omdlel a já jsem vylezl oknem, protože dveře byly zablokované."

"Sanitka přijela hned a pak dorazili hasiči. Trvalo jim více než půl hodiny, než ho dostali ven. První tým neměl vyprošťovací nůžky, takže musel čekat na další. A vrtulník nemohl na tom místě přistát, takže Robert musel být přemístěn a ztratil se další čas."

Kubicova nehoda odhalila dva velké problémy. Svodidla v daném místě netvořila souvislý blok, byla mezi nimi mezera. A auto nemělo dostatečně pevnou konstrukci, takže ho svodidla zepředu doslova propíchla, přičemž prošla kabinou a zranila polského jezdce.

"Ta mezera (mezi svodidly) nedává žádný smysl," stěžoval si Gerber. "Ale především bychom neměli mít vozy s tak slabou ochranou vpředu. Není to poprvé, co se stala taková nehoda. Federace by se měla zamyslet nad nějakou ochranou kokpitu."

Na přímou otázku, zda nehodu způsobila závada auta nebo jezdecká chyba, Gerber odpověděl: "V soutěžích se snažíte jet co nejrychleji. Robert je ten typ člověka, který hodně přemýšlí, vždy o krok dopředu, je precizní, rychlý a jezdí čistě. Je to komplexní jezdec."

Závodník Mauro Moreno, jenž vyjel na trať za Kubicou a jehož záznam z vozu svědčí o rozsahu Kubicovy nehody, byl taktéž zděšen tím, co viděl. "Ta ocelová konstrukce (svodidla) vycházela ven z auta," popisoval. "Jeho spolujezdec mi dal signál, že nemá žádný problém, tak jsem se zeptal, jestli je OK také Robert. Ale to nemělo smysl, protože byl v bezvědomí a nemohl mluvit." Moreno se snažil volat přímo jezdce.

Mezitím Kubicu navštívil v nemocnici Flavio Briatore a vyjádřil přesvědčení, že rekonvalescence polského pilota bude trvat relativně krátkou dobu. "Vzhledem k hrozné nehodě, kterou měl, se mu daří dobře," řekl Ital. "Jsem velmi rád, že se zlepšuje a že jsem se s ním viděl a vyměnil pár slov."

"Kubica je výjimečný člověk s velkým potenciálem na uzdravení. Nemluvili jsme o samotné nehodě, ale obecně o formuli 1 a jeho šancích na brzký návrat. Vzhledem k jeho možnostem na uzdravení a fyzické kondici bych se vsadil, že v dobré formě bude znovu za pět nebo šest měsíců."

Doktoři však stále odmítají vyřknout jasnou předpověď, chtějí nejdřív vyčkat několik dní. Ale věří, že se Kubica bude moci vrátit do závodů. "Když se vrátil Nannini, proč by se nevrátil Kubica? Závodní jezdci jsou výjimeční lidé, kteří dokážou významně zkrátit čas potřebný na uzdravení. Měl jsem pacienta, kterému se funkčnost ruky obnovila z 90 procent," řekl doktor Rossello, který Kubicu operoval.

Sám Alessandro Nannini, jenž měl před 21 lety nehodu s vrtulníkem a pak dokázal závodit v DTM, nepochybuje, že pilot Renaultu znovu uchopí závodní volant. "Kubicovo zranění je jiné, než jsem měl já. Jeho ruka se neoddělila," vysvětloval. "Nervy, šlachy a svaly znovu narostou, je to jen otázka času. Robert bude znovu závodit. Neznám ho, ale přeju mu, ať se brzy uzdraví."

Kubicu navštívil v nemocnici také Fernando Alonso.

Doporučujeme

Články odjinud