Kubicův nabitý podzim. Polák se zúčastní dvou podniků WEC | Foto: Getty Images / Clive Rose

Foto: Getty Images / Clive Rose

Kubicův nabitý podzim. Polák se zúčastní dvou podniků WEC

Robert Kubica už je jistým šampionem Evropské Le Mans Series, rozhodně se však ve zbytku roku nebude nudit. Polský pilot absolvuje dva finálové závody vytrvalostního mistrovství světa WEC v Bahrajnu.

Rodáka z Krakova čeká 24. října závěrečná čtyřhodinovka sezony Evropské Le Mans Series. Závod v Portimau už si bude Kubica se svými parťáky z týmu WRT Louisem Deletrazem a Jie I-fejem vychutnávat, v celkovém pořadí nemohou být po předcházejícím triumfu ve Spa předstiženi.

Tím však závodní sezona pro jediného polského pilota F1 neskončí. Kubicu totiž angažoval dánský tým High Class Racing pro dva vytrvalostního podniky v Bahrajnu, které 30. října a 6. listopadu ukončí sezonu FIA WEC.

Ve vytrvalostním mistrovství světa usedne šestatřicetiletý pilot do prototypu třídy LMP 2 Oreca 07 Gibson. Se stejnou technikou letos Kubica závodí v ELMS.

U High Class Racing nahradí Kubica zkušeného Dána Jana Magnussena, který se v Bahrajnu nepředstaví kvůli termínovým kolizím s jeho jinými závodními povinnostmi.

Jak úvodní šestihodinovku (koná se v Bahrajnu jako náhrada za zrušený podnik WEC ve Fudži), tak závěrečnou osmihodinovku absolvuje Kubica v posádce s Dány Dennisem Andersenem a Andersem Fjordbachem. Trojice bude primárně usilovat o vítězství v podkategorii LMP 2 Pro-Am Cup.

„Po zisku titulu v Evropské Le Mans Series a pochopitelně po účasti v Le Mans jsem šťastný, že mohu posílit High Class Racing pro závěrečné podniky WEC v Bahrajnu,“ uvedl Kubica v tiskovém prohlášení.

Pro polského závodníka to bude letošní druhý a třetí start v barvách dánské stáje. Kubica spojil síly s High Class Racing i pro lednovou čtyřiadvacetihodinovku v Daytoně, kde se ovšem vinou brzkých technických problémů ani nestihl posadit za volant.

V USA Polák poprvé spolupracoval s dánskou dvojicí Andersen, Fjordbach. Čtvrtým členem posádky byl na Floridě Ferdinand Habsburg.

„Už se znám s mými týmovými kolegy Dennisem a Andersem, snad budeme mít tentokrát společně víc štěstí než v Daytoně. Budeme si to chtít užít a pokusit se získat co nejlepší možné výsledky v nadcházejících dvou závodech.“

„Snad jim pomohu k naplnění jejich cílů. Těším se na můj druhý start za tento tým v tomto roce, snad společně zaznamenáme dobré výsledky v Pro-Am Cupu,“ dodal Polák.

V rámci podkategorie LMP 2 Pro-Am Cup se Kubicu potká na trati i s dalšími expiloty formule 1. V rámci této třídy startují ve WEC také Juan Pablo Montoya (DragonSpeed) a Giedo van der Garde (Racing Team Nederland).

Oba závěrečné závody WEC nabídne jako obvykle živě Eurosport.

Doporučujeme

Články odjinud