Kubicu překvapilo, že si užívá roli rezervního pilota

Kubicu překvapilo, že si užívá roli rezervního pilota

Robert Kubica podle svých slov očekával, že pro něj bude v roli testovacího pilota Williamsu těžké sledovat ostatní, jak závodí ve formuli 1. Nyní však přiznal, že je příjemně překvapen tím, jak si svou pozici testovacího a rezervního pilota v týmu užívá.

33letý Polák letos pro Williams absolvoval pět testovacích dní a nastoupil také do prvního volného tréninku ve Velkých cenách Španělska a Rakouska.

„Bylo to pro mě příjemným překvapením. Myslel jsem, že bude náročnější sledovat ostatní při závodění, ale protože mi tato příležitost nabízí šanci prožívat mou vášeň, i když ne jako závodní pilot, ale v rámci aktivní role v týmu, tak je to obohacující. Nevidím to jako negativum, že já nezávodím, ale ostatní ano,“ řekl Kubica pro Autosport.

Kubica se také nechal slyšet, že nemá potřebu tvrdě tlačit, aby ukázal svou rychlost na úkor práce na testování. Ve formuli 1 by však v budoucnu rád znovu závodil.

„Někdo by mohl říct 'zaměřuješ se na to, aby ses stal závodním jezdcem', tak musíš něco ukázat. To je pravda, ale pokud někdo chce věřit, že jsem dostatečně dobrý, tak tomu věřit bude a když někdo nechce, tak najde stovky výmluv. Důležitá je důvěra v sebe, když jsem za volantem. Nevidím nutnost hodně tlačit.“

Kubica má přesto v letošní sezóně u Williamsu významnou roli, a to jak za volantem, tak při poradách týmu. Vítěz Velké ceny Kanady z roku 2008 si také myslí, že pokud by měl letos Williams silnější vůz a nemusel by jen řešit problémy, byl by jeho dopad na výsledky týmu ještě větší.

„V naší situaci se snažíme řešit věci, takže se to trochu liší od toho, jakou roli jsem měl v týmu mít. V situaci, kdy vůz jede bez problémů, bych měl větší význam. Na druhou stranu, pracuji také na simulátoru a snažím se zlepšit tuto oblast týmu. Účastním se také technických mítinků a podobných věcí. Moje pozice je celkem otevřená, což je dobré jak pro mě, tak pro tým,“ řekl.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud