Kubicu čekájí další operace

Kubicu čekájí další operace

Rekonvalescence Roberta Kubici se vyvíjí slibně, ale s konečným verdiktem chtějí lékaři počkat nejméně do konce týdne.

Na pondělní tiskové konferenci v nemocnici Santa Corona, v které byl Kubica hospitalizován, uvedl chirurg Mario Igor Rossello, že všechny předpovědi o vývoji zdravotního stavu polského jezdce musí počkat. Kritický je stav pravé ruky. Pacient je ve stabilizovaném stavu.

"Ta ruka je teplá, a to znamená, že operace proběhla dobře," uvedl Rossello. "Potřebujeme alespoň šest dní, abychom zkontrolovali, že oběh krve v končetině funguje, jak má."

"Zdá se, že ruka dobře reaguje na podněty a krevní oběh opět funguje. Byla to těžká operace, ale konečný výsledek je velmi uspokojující." Před polednem probudili lékaři polského jezdce z umělého spánku.

Zatím tedy bohužel zůstává nezodpovězeno, jestli se bude Kubica moci zcela uzdravit. Pokud ano, rekonvalescence by mohla trvat až jeden rok. Zranění si pilot Renaultu přivodil v neděli při nehodě v rallye.

Jezdcův manažer Robert Morelli uvedl pro IVG.it, že se svým svěřencem už hovořil. "Konečně jsem s ním mluvil a všechno chápe. Jeho mozkové funkce jsou nedotčené, takže se nám hodně ulevilo. Dává nám to naději. Samozřejmě cítí velkou bolest v noze a ruce. Bude potřebovat čas." O vážnosti nehody svědčí video z vozu Maura Morena, který jel na trati na za Kubicou.

Renault teď musí řešit otázku, kdo Kubicu nahradí, protože je téměř jisté, že se na startovní rošt v Bahrajnu polský jezdec nepostaví. "Už přemýšlíme a pracujeme na záložním plánu," uvedl šéf týmu Eric Boullier pro BBC. "Zatím nevíme, protože čekáme, jak dlouho to (rekonvalescence) bude trvat."

"Protože jestli to bude náhradník na krátkou dobu, vezmeme jednoho z našich záložních jezdců. Pokud by měl zůstat déle, mohli bychom zvážit jiné možnosti."

O náhradním jezdci by měl tým z Enstonu rozhodnout nejpozději tento týden, protože by jej měl posadit do vozu při testech v Jerezu. Renault si v letošní sezóně dělá ambice na vítězství, ale na trhu není jediný volný jezdec, který by už vyhrál Grand Prix.

Bez smlouvy jsou například Nick Heidfeld, Vitantonio Liuzzi, Pedro de la Rosa nebo Bruno Senna. Zajímavý by byl jistě Nico Hülkenberg, ale ten podepsal kontrakt na místo záložního pilota Force Indie. Pak je tu ještě bývalý mistr světa Kimi Räikkönen, ten je ale přihlášený do letošního ročníku WRC a jednání s Renaultem loni ukončil ne zrovna v přátelském duchu.

AKTUALIZACE
V průběhu dne přinesli další zprávy o Kubicově stavu lékaři nemocnice Santa Corona. "Pacient zůstane v intenzivní péči dalších 24 až 48 hodin," uvedl ředitel traumatologického centra Giorgio Barabino pro Il Vostro Giornale. "Jsme optimisté, protože na léčbu reaguje dobře. Samozřejmě pociťuje velkou bolest, ale jinak to ani být nemůže."

"Po nehodě byl Robert přivezen do traumatologického centra s velkým hemoragickým šokem. První fáze stabilizace byla dlouhá a obtížná, provedli jsme ji na operačním sále. Co se týče zranění, bylo tu velké krvácení, které bylo obtížné zvládnout."

"Probouzí se z umělého spánku a dobře reaguje. Sám dobře dýchá, ale co se týče plic, můžou nastat komplikace. Uvidíme v následujících hodinách. V každém případě to krvácení už nepředstavuje hrozbu."

Po probuzení byla první věc, kterou chtěl Kubica vědět, zdravotní stav jeho spolujezdce Jakuba Gerbera. Ten vyvázl prakticky nezraněn.

Doktor Rossello vysvětlil, že u Kubici zůstává kritická situace pravé ruky. "Pacient sem dorazil s velmi komplexním traumatem, měl různě vážná zranění," řekl. "Naší prioritou bylo udržet končetinu při životě a tento cíl jsme splnili. Ruka je teplá, prokrvená a není oteklá."

"Cílem druhé části operace byla rekonstrukce anatomie končetiny, protože šlachy byly hodně poškozené. Pak jsme se věnovali poranění nervů a podařilo se nám zachránit hlavní dva nervy ruky. Dnes jsem Robertovu ruku vyšetřil a je v pořádku, protože pacient dokázal udělat pár menších pohybů s prsty, což dává dobrou naději. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. V tuto chvíli je těžké cokoliv předpovídat."

Hlavní ortoped nemocnice Francesco Lanza oznámil, že Kubica bude muset znovu na operační sál. "Pacient musí podstoupit další chirurgické zákroky, nejen na již operovaných místech, ale také kvůli dalším zraněním, která utrpěl a na kterých jsme kvůli naléhavým okolnostem nemohli pracovat," vysvětlil. "Důležité bylo pacienta stabilizovat a operovat ta největší zranění. Co se týče zlomenin nohy, bude potřebovat alespoň tři nebo čtyři měsíce, než mu kost sroste."

Doporučujeme

Články odjinud