Kubicova rehabilitace může trvat celý rok

Kubicova rehabilitace může trvat celý rok

Polský pilot podstoupil sedmihodinovou operaci přímo v italském Pietra Ligure. Zatím není jisté, zda se pochroumaná ruka dokáže zcela uzdravit.

Informace o Kubicově stavu uvedl tým Lotus Renault GP na svém Twitteru. Příčinou Kubicovy nehody v závodě Ronde di Andora je zřejmě mokrý povrch asfaltu a nerovnosti způsobené kořeny stromů lemující trať. Policie zajistila trosky vozu a provede šetření havárie.

Paradoxní je, že Kubica utrpěl zranění na pravé části těla a nikoliv na straně u dveří, za což zřejmě může část ochranné bariéry, která vnikla přímo do kokpitu vozu. Rallye je Kubicovou velkou vášní. Na otázky médií, zda má rally něco společného s formulí 1, odpověděl následovně:

"Ano, čtyři kola a volant. Kromě toho to jsou dva zcela různé světy. Skutečná jízda, to je rallye. Přeji všem, aby dojeli až do cíle a dobře se bavili."

Podle Autosportu byl Kubica ve voze uvězněn hodinu, než na místo nehody dorazila speciální technika. Zprávy hovořící o hrozbě amputace ruky se ukázaly být nepravdivé. Zatím ovšem není možné odhadnout, zda a do jaké míry bude ruka funkční a neponese-li trvalé následky. Situace kolem Kubicova stavu tudíž stále není uspokojivá a možnost startu v úvodním závodu sezony 2011 v současnosti není příliš reálná.

Podle navigátora Jakuba Gerbera byl Kubica nejdříve při vědomí a následně několikrát upadl do bezvědomí. Působil zmateným dojmem a patrně si nebyl vědom, co se přihodilo. V odpoledních hodinách Kubicu v nemocnici navštívil kamarád Fernando Alonso.

Operace ruky byla velice dlouhá a složitá. Podle doktora Rossella, který operaci vedl, je zatím na tvoření závěrů příliš brzy:

"Budeme muset počkat nejméně týden, abychom zjistili, zda byla operace úspěšná. Nejvíc nás znepokojuje možné poškození nervů. Rehabilitace bude dlouhá, přibližně rok. Na trať by se mohl vrátit přibližně za rok, to je nejstřízlivější odhad. Je to složité, nikdy nevíte přesně. Piloti jsou velmi speciální pacienti. Ošetřoval jsem mnoho motorkářů a jejich zranění se hojila mnohem rychleji než u normálních pacientů."

Robert Kubica se dočkal řady přání brzkého zotavení ze strany fanoušků i pilotů. Kromě Alonsa si na respektovaného kolegu vzpomněli kupříkladu Rubens Barrichello, Jenson Button, Timo Glock a Heikki Kovalainen.

Doporučujeme

Články odjinud