Kubica u nás bude mít dveře otevřené, komentuje příští sezonu Boullier

Kubica u nás bude mít dveře otevřené, komentuje příští sezonu Boullier

Budoucnost Roberta Kubici, jenž se v únoru těžce zranil v rally, je zatím ve hvězdách. Pokud by se však Polák chtěl vrátit do F1 kdykoli během sezony 2012, Boullier je připraven přivítat ho s otevřenou náručí.

Dlouhou dobu už se spekuluje o možnosti návratu polského jezdce zpátky do závodní sedačky. Definitivní rozhodnutí zatím ještě nepadlo, vše ale nasvědčuje tomu, že na začátku příští sezony Kubica ještě nebude schopen závodit. Tým Lotus Renault GP je však plně rozhodnut nechat Kubicovi dveře otevřené pro případ, že by se jeho zdravotní stav zlepšil v průběhu následující sezony.

"Poslední, co vím, je, že nám momentálně nemůže poskytnout žádný závazný termín. My tedy teď musíme prodiskutovat obecný komunikační plán. Samozřejmě ho chceme zpět," říká Boullier. "Pokud by to mělo být v průběhu příštího roku, proč ne? Jsou jisté podmínky, které musíme prodiskutovat. Potřebuji si promluvit s jeho manažerem, protože pokud bude jednou vědět, že se nemůže vrátit, nebo pokud to už ví, pak potřebujeme, aby nám to jasně sdělil."

Kubica teď způsobuje Renaultu nemalé potíže s výběrem jezdců pro příští sezonu, šéf týmu se na něj ale nezlobí. "Jsem trpělivý, protože jsem mu morálně zavázán. Byl pro nás hodně důležitý," svěřuje se Boullier. "Hrajeme hru, vždycky jsme ji pro něj hráli, takže jsem mu morálně zavázán. Pokud můžu vytvořit scénář, ve kterém se vrátí, třeba i během příští sezony, budu se to snažit udělat. Víc ale zjevně udělat nemohu."

V poslední době bohužel neprobíhá Kubicovo zotavování tak dobře, jak by si Polák představoval, a tak se trošku straní kontaktu s lidmi. "Pokud nechce s nikým mluvit, co můžu říct? Není žádný problém v plánu komunikace za poslední měsíc. Myslím, že problémem je to, že říjen byl klíčovým měsícem, jenž měl zajistit, že bude v únoru zpátky. Bohužel si ale myslím, že není momentálně připraven."

Vzhledem k tomu, že Kubicovi letos končí smlouva u Renaultu,  začaly se také v poslední době vynořovat spekulace, že se Polák poohlíží po angažmá u jiné stáje. Nejvíce pak přicházela na přetřes italská stáj Ferrari. "I když je to obchod, byli jsme mu morálně zavázáni, více než morálně zavázáni. Pokud to (podepsání smlouvy s jiným týmem) udělá, pak udělá jen to, co chce. My jsme byli dostatečně féroví, my jsme mu byli morálně zavázaní, takže pokud chce závodit někde jinde, fajn. Dělá, co chce. Nemyslím si však, že by někde bylo lepší volné místo, než je u nás."

Na Kubicovu volnou sedačku je pro příští sezonu zatím několik kandidátů. Tím pravděpodobně nejžhavějším je francouzský jezdec Romain Grosjean, který si tento víkend zajezdil ve volném tréninku. Na otázku, zda to bude právě Grosjean, kdo nahradí Kubicu, šéf týmu odpověděl: "Možná… Zajisté je jedním z plánů, jedním ze scénářů, rozhodně."

Doporučujeme

Články odjinud