Kubica prozradil, jak by zlepšil F1 i předjíždění

Kubica prozradil, jak by zlepšil F1 i předjíždění

V současné době se opět diskutuje o tom, jak zlepšit předjíždění. Drobných změn by se mohla F1 dočkat už v příštím roce.

Robert Kubica by neřešil aerodynamiku, ale jiný problém. „Kdyby se formule 1 vrátila k lehčím vozům a nezaměřovala se tak na aerodynamiku, brzdění by bylo obtížnější,“ řekl Kubica pro Motorsport-Total. 

„To by také ovlivnilo předjíždění, protože v brzdící zóně byste měli opravdu šanci dostat se vedle svého soupeře.“

 

„Pneumatiky by vydržely mnohem více, jezdci by na ně mohli více tlačit.“ Podle rezervního jezdce Williamsu by už jezdci nemuseli jet úsporně a mohli by více útočit. 

„Vysoká hmotnost vozu má vliv na samotné řízení, výběr závodní linie a na vše ostatní. V mé době byla minimální hmotnost vozu 620 kg, což je o 120 kg méně než dnes. A 100 kilogramů znamená 3,5 až 4 sekundy na kolo.“

Současná formule 1 se vyznačuje velmi rychlými časy, ale je to z velké části kvůli stále složitější aerodynamice. 

„Vozy jsou neuvěřitelně těžkopádné – zvláště při pomalých rychlostech. Když jsem poprvé jel současným vozem, byl jsem šokován tím, jak těžkopádné to bylo.“

„Nesmíte zapomínat, že v minulosti jsme startovali s vozy, které měly stejnou hmotnost jako dnešní vozy v kvalifikaci!“

Rodák z Krakova ale přiznal, že samotní snížení hmotnosti by nefungovalo jako kouzelný proutek. „Existuje několik problémů, neexistuje jedno řešení, které vyléčí všechno,“ dodal Kubica. 

Foto: Getty Images 

Doporučujeme

Články odjinud