Kubica při rehabilitaci velmi dobře spolupracuje, chválí doktoři

Kubica při rehabilitaci velmi dobře spolupracuje, chválí doktoři

Robert Kubica začal pracovat na svém uzdravení s cílem vrátit se do formule 1. Čeká ho dlouhá a těžká cesta, ale podle doktorů se maximálně snaží.

Před týdnem podstoupil Kubica poslední operaci a po několika dalších dnech byl uvolněn z jednotky intenzivní péče. Při nehodě v rallye si vážně poranil pravou ruku, jejíž uzdravení bude pro jezdcovu budoucnost klíčové. Zatím ji ale musí nechat zahojit po operacích a při rehabilitaci teď cvičí s levou částí těla a krkem.

"Spolupráce pacienta je klíčová," připomněl v rozhovoru pro La Stampa doktor Antonino Massone z nemocnice Santa Corona, v které je Kubica hospitalizován. "Nejde o podávání léků, ale o interakci. Díky Robertovi je to výjimečné."

S Kubicou tráví v nemocnici mnoho času kromě jeho přítelkyně Edyty také jeho manažer Daniele Morelli. "Jde to snadno, protože je pilot," řekl k rehabilitaci. "Robert pracuje na nastavení, musí správně naladit své tělo. Doktoři a fyzioterapeuti jsou pro něj jako inženýři u Renaultu, přizpůsobují a upravují stroj tak, aby měl co nejlepší výsledky."

Aby se mohl Kubica vrátit do formule 1, potřebuje získat zpět celou funkčnost své ruky. Jestli se mu to může podařit, budou doktoři vědět s jistou pravděpodobností až za tři měsíce. "Je třeba dosáhnout určitých milníků a cesta je pořád dlouhá," vysvětloval Massone. "Pokud je při otevřené zlomenině kost venku 45 minut, jako se mu to stalo, zaútočí na ní bakterie. Dáváme mu antibiotika, ale nevíme, co ty bakterie dělají." Vážnější riziko infekce potrvá ještě asi měsíc.

Doporučujeme

Články odjinud