Kubica informoval Renault, že začátek příští sezóny nestihne

Kubica informoval Renault, že začátek příští sezóny nestihne

Robert Kubica se dobrovolně vzdal závodní sedačky u týmu Renault pro první závody sezóny 2012. Nestihne se zotavit včas ze svých zranění.

Kubica po své nehodě z rallye a následných operacích pracuje na svém návratu do závodní sedačky, absolvuje náročný rehabilitační program. Ale čas je jeho nepřítelem.

"I když jsem v posledních týdnech velmi, velmi tvrdě pracoval, dospěl jsem k závěru, že si ještě nejsem jistý, jestli budu připravený na začátek sezóny 2012," řekl polský jezdec. "Zavolal jsem týmu a informoval ho o této situaci. Bylo to těžké rozhodnutí, ale je nejrozumnější. Vím, že se Renault potřebuje připravit na příští rok a další prodlužování termínů by nebylo správné."

Kubica však nepochybuje, že se vrátit dokáže. "Moje rehabilitace je stále velmi povzbuzující a doktoři stále mají dobré dojmy," popisoval. "Jen potřebuji víc času, protože chci být stoprocentně připravený, než začnu jezdit. A konečně také lituji, že nemůžu poskytovat více informací a být v novinách. Děkuji mým přátelům v médiích za pochopení, pro mě je to nejlepší způsob, jak se vyrovnat s nejtěžším obdobím mého života."

Renault teď může rozhodnout o jezdeckém složení pro příští sezónu. Šéf týmu Eric Boullier již dříve řekl, že největším kandidátem na Kubicovo místo je Romain Grosjean.

"Dnes jsou všichni v týmu samozřejmě zklamaní," přiznal Boullier. "Robertova absence na startu v Austrálii není to, v co jsme doufali. Ale udělal vyspělé rozhodnutí, jednal v nejlepším zájmu Renaultu. Jako tým a rodina za ním zůstáváme stoprocentně stát a pomůžeme mu, jak budeme moci."

"Čeká na něj program složený z testování v simulátoru a jízd v monopostu a formuli 1. Mezitím začneme jednat s několika jezdci, abychom co nejdříve sestavili naše jezdecké složené pro příští rok. Robert bude postupovat krok za krokem a do svého závodního vozu naskočí zpět, až bude cítit, že je na to ta správná chvíle. Jménem všech 520 zaměstnanců týmu mu přeji brzké uzdravení."

Kubica zůstane v roce 2012 jezdcem Renaultu a tým jedná s jeho manažerem o prodloužení smlouvy.

Doporučujeme

Články odjinud