Kubica: Druhé místo je pro nás mimořádný výsledek

Robert Kubica zajel v Austrálii skvělý závod. Na startu se posunul o šest míst a protože dokázal šetřit pneumatiky, dojel na druhém místě.

Výborného výsledku dosáhla v Austrálii stáj Renault. Robert Kubica se už po startu posunul z devátého místa na třetí a po změnách podmínek na trati dokončil závod na druhé pozici. Vitalij Petrov rovněž předvedl vydařený start a na začátku se opět držel blízko bodům, ale skončil hluboko v kačírku.

Kubica se na špiči udržel i po přezutí na suché pneumatiky a po odstoupení Sebastiana Vettela si dokonce o jednu příčku polepšil. Výsledek je pro Poláka tak trochu satisfakcí za loňský rok, kdy na Albert Parku nedojel po kolizi právě s Vettelem.

"Ne vždy jsem měl v Austrálii štěstí. Upřímně řečeno, neočekávali jsme, že bychom dnes dokončili na pódiu. Pro Renault i pro mě je to mimořádný výsledek," zdůraznil Kubica. "Přes zimu jsme tvrdě pracovali a tohle je nejlepší výsledek, jakého jsme mohli na začátku sezony dosáhnout. Všem moc děkuji."

Polák ale dobře ví, že tým momentálně nemá na to, aby na pódiu dojížděl pravidelně, a musí nadále tvrdě pracovat. "Jsem si jistý, že brzy dokážeme být rychlejší," věří.

Kubica se v úvodu závodu pohyboval před pozdějším vítězem Buttonem, ale ten nasadil slicky o dvě kola dříve a na osychající trati byl rychlejší. Polák zamířil do boxů ve stejném okruhu jako Felipe Massa a podařilo se mu před Brazilce dostat. "Button už měl ale zahřáté pneumatiky a byl mnohem rychlejší. Já na nich jel první kolo, takže bylo těžké s Buttonem bojovat," vysvětloval Polák.

Klíčem k úspěchu bylo rozhodnutí zůstat na těchto pneumatikách až do konce závodu. "Lewis na mě útočil, blížil se velmi rychle, ale rozhodl se jet do boxů. Pak se přiblížil Felipe. Doufal jsem, že když udržím rychlost, zůstanu druhý až do cíle," vzpomínal jezdec na chvíle z druhé poloviny závodu.

Petrov se na startu posunul dokonce o osm míst a v prvních kolech se pohyboval v bodované desítce. "Přezuli jsme na slicky ve stejnou dobu jako většina závodního pole, ale v zatáčce tři mi to po brzdění uklouzlo a skončil jsem v kačírku," litoval Rus. "Jsem velmi zklamán, myslím, že jsem dnes mohl bodovat. I tak to byl dnes skvělý den pro tým. Robertovo druhé místo naznačilo potenciál auta."

Eric Boullier se dočkal prvního výrazného úspěchu týmu v roli šéfa týmu F1. "Pódium nám dává motivaci, abychom nadále tvrdě pracovali," radoval se Francouz a chválil Kubicu za jeho výkon i mechaniky za rychlou zastávku, která pomohla Polákovi dostat se před Massu.

Podle hlavního závodního inženýra Alana Permaneho se Renault chystá přivést do Malajsie některé aerodynamické úpravy.

Doporučujeme

Články odjinud