Kromě Red Bullu všichni zpomalí vývoj vozů, předpovídá Lotus

Kromě Red Bullu všichni zpomalí vývoj vozů, předpovídá Lotus

Lotus očekává, že Red Bull jako jediný dál pojede naplno ve vývoji letošního vozu, což ale nemusí být úplně špatné.

Vozům 2014 je třeba věnovat hodně pozornosti kvůli novým pravidlům, a proto se letošní monoposty dostávají na vedlejší kolej.

"Myslím, že uvidíme většinu týmů, možná s výjimkou Red Bullu, zpomalit vývoj letošního vozu v rámci příprav na výzvy roku 2014," řekl šéf Lotusu Eric Boullier.

Co Red Bull dělá jiným, že může pokračovat ve vývoji, naznačil provozní šéf Lotusu Alan Permane. "Ty změny (pravidel) jsou tak významné, že bez neomezených zdrojů opravdu nemáte na výběr a touto dobou musíte překlopit svoji pozornost, pokud je vaším cílem být konkurenceschopný v roce 2014."

Pokud bude Red Bull jako jediný dál vyvíjet naplno letošní vůz, sice si tím zřejmě pojistí tituly, ale Lotus má stále o co hrát, pokud se rozložení sil mezi ostatními víceméně zafixuje.

"Myslím, že jsme ve velmi silné pozici pro druhou polovinu sezóny, protože naše auto v současnosti bojuje úplně vpředu," uvedl Boullier. "Také máme pro Spa silný balík úprav, který pravděpodobně vytvoří náš základ pro zbytek roku, takže naším cílem by mělo být bojovat o pódia až do konce."

Lotus zatím nerozhodl, zda ve Spa nasadí DRD, ale podle Permana je to velmi pravděpodobné. Räikkönen by tak mohl mít větší šanci stíhat Vettela v šampionátu, protože se obává, že druhá místa stačit nemusí.

"Teď jsem znovu druhý, což byl dobrý způsob, jak začít letní přestávku," řekl Fin. "V Maďarsku jsem dojel před Sebem, takže jsem tam získal víc bodů než on. Abychom ho porazili, potřebujeme vyhrávat závody. Pokud budeme dál dojíždět druzí, jako letos už tolikrát, asi to na šampionát nebude stačit, ale nikdy nevíte, co se může stát."

Na své straně vidí Räikkönen rezervy v kvalifikačních výkonech. "No, evidentně si život pořád ztěžuju v sobotu v kvalifikaci, takže pak za to platíme, ale v závodech stále máme dobré auto."

"Teď máme nové pneumatiky, které jsou trochu jiné, takže musíme přesně pochopit, jak je používat. V Budapešti jsme pokročili, takže by to mělo být ve Spa jednodušší, ale bude to stejné pro všechny. Abyste vyhráli, je vždy lepší startovat vpředu."

Permanovi nové obutí moc velké starosti nedělá. "V Budapešti jsme zjistili, že nové pneumatiky našemu vozu podle všeho celkem sedí. Jejich dopady na výkonnost můžeme hodnotit jen ve vztahu k naší konkurenci a já bych řekl, že se nám z tohoto pohledu nedařilo úplně špatně."

"Například Mercedesu seděly podle všeho velmi dobře, ale Ferrari možná ne tolik. I když jsme byli o trochu rychlejší než oni v Německu a Maďarsku, vypadalo to, že jsme velmi vyrovnaní s Red Bullem. Neřekl bych, že naší pozici moc změnily (pneumatiky)."

Doporučujeme

Články odjinud