Krize na Ukrajině ohrožuje konání Velké ceny Ruska

Krize na Ukrajině ohrožuje konání Velké ceny Ruska

V polovině října se má v Soči konat první Velká cena Ruska. Nad jejím konáním se ale teď kvůli krizi na Ukrajině vznáší otazníky.

Není to tak dávno, co se někteří lidé okolo F1 nechali slyšet, že anexe Krymu konání velké ceny na podzim letošního roku nikterak neovlivní. Formule 1 se dlouhodobě prezentuje jako apolitická a pokud týmům nehrozí zcela konkrétní riziko, jsou peníze přednější.

V posledních letech došlo k zrušení velké ceny kvůli bezpečnostní situaci jen jednou a to v případě Bahrajnu v roce 2011. Jenomže jsou to právě peníze, které mohou ohrozit konání Velké ceny Ruska v olympijském Soči.

Následky ukrajinské krize pocítila formule 1 poprvé v souvislosti se Sergejem Sirotkinem. Kariéra ruského závodníka může být ohrožena, protože na jeho sponzora SMP Bank uvalil západ sankce.

Otazníky ale nyní visí také nad Velkou cenou Ruska. Situaci bedlivě sledují zejména britští politici. Richard Ottaway z Dolní sněmovny Spojeného království se v rozhovoru pro The Times nechal slyšet, že konání závodu v Rusku je „naprosto nereálné”. Pokud budou zavedeny další a tvrdší sankce, konání grand prix bude nemožné kvůli omezení toku hotovosti.

Kromě toho je zde ještě jeden aspekt a tím jsou sponzoři, kteří mohou vyvíjet tlak na týmy a promotéra, aby byl závod v Rusku zrušen.

Foto: Wikipedia

Doporučujeme

Články odjinud