Kovalainen: Schází nám přilnavost, ale vůz má potenciál

Heikki Kovalainen si v Jerezu poprvé vyzkoušel Lotus T127, s kterým bude v letošní sezóně závodit. Zklamaný nebyl, navzdory některým nedostatkům má podle něj nový vůz potenciál.

"Potenciál tu podle mě je," řekl. "Mé první dojmy z dnešního (čtvrtečního) dopoledne byly dobré. V pomalých zatáčkách se vůz chová dobře. Schází mu přilnavost, nemá jí dostatek. A v rychlých pasážích ztrácíme celkem hodně času, částečně také kvůli problémům s nastavením."

"Vůz je moc těžký a musíme ho odlehčit, pak budeme moci měnit rozložení hmotnosti a takové věci. Ale jinak si myslím, že základy jsou dobré. Od začátku jsem si jízdu v něm užíval. Kromě problému s hydraulikou z dnešního rána, pak to bylo OK."

Potíže s hydraulikou byly spojené s posilovačem řízení, jeho instalace nebyla provedena správně, takže si vyžádala určité opravy. Pak ale přišla jezdecká chyba a Kovalainen naboural do bariéry z pneumatik. Přiznal, že to byla jen jeho vina, byl příliš agresivní s plynem. Při tom se projevil jeden z nedostatků menších týmů, zdroje nemá Lotus takové, jako předchozí Kovalainenovi zaměstnavatelé Renault a McLaren, takže čtvrteční jízdy předčasně skončily.

"Jediný rozdíl je velikost týmu a počet lidí," srovnával Fin. "Ve skutečnosti je to tu velmi podobné ostatním týmům. Mechanici a inženýři pracují podobným způsobem. Jen jsme neměli dostatek času se připravit. Nemáme dost náhradních dílů pro takové nehody."

Další rozdíl představuje motor, loni burácel Kovalainenovi za zády zřejmě nejlepší agregát ve startovním poli, zatímco letos se musí spokojit s Cosworthem, který se do formule 1 vrátil po třech letech.

"Dojmy jsou pozitivní. Ve skutečnosti si myslím, že co se týče čistého výkonu, neztrácí moc," hodnotil Kovalainen. "Asi není tak dobrý, ale pro začátek je to pozitivní. Využitelnost je velmi dobrá, ve srovnání s Mercedesem obstojí. Výkon je v trochu jiných oblastech, ale myslím, že je to v tuto chvíli jedna z nejlepších částí vozu, odvedli dobrou práci."

"Uvidíme, jaké to bude s opotřebením. Mercedes byl samozřejmě velmi dobrý v průběhu dvou závodních víkendů, byl velmi solidní, takže uvidíme, jaké to bude v tomto ohledu. Odjel jsem jen 30 kol, takže těžko říct."

Doporučujeme

Články odjinud