Kovalainen je u Lotusu jen na výpomoc, v závodní sedačku doufá u Caterhamu

Kovalainen je u Lotusu jen na výpomoc, v závodní sedačku doufá u Caterhamu

Heikki Kovalainen nepovažuje dva závody v barvách Lotusu jako boj o angažmá v příštím roce. O tom jedná jen s Caterhamem.

Návrat na startovní rošt uskutečnil Kovalainen překvapivě. "Vůbec jsem to neplánoval! Vlastně jsem neměl vůbec v plánu jet do Austinu a myslel jsem si, že víkend strávím v klidu doma, než pojedu do Brazílie," řekl.

"Ale pak mi pozdě odpoledne v úterý zavolal Lotus. Samozřejmě jsem měl okamžitě zájem, ale potřeboval jsem uvolnit od Caterhamu, což se podařilo. Všechno se stalo velmi rychle a jsem tu."

Caterham neuvolnil Kovalainena jen tak, výměnou za to Lotus nebude dál držet dva CFD inženýry Paula Cusdina a Jamese Crooka, kteří se rozhodli přestoupit do Caterhamu.

Před odletem do Austinu strávil Kovalainen čas v továrně Lotusu, kde si nechal udělat sedačku a jezdil v simulátoru, aby se seznámil se všemi procedurami. Se závodním inženýrem Markem Sladem se zná už z let 2008 a 2009 z McLarenu, takže se má čeho chytit. Je to nutné, protože tým od něj očekává výsledky.

"Určitě. Ale kdybych nebyl přesvědčený, že dokážu mít výsledku, nepřijal bych to. Jsem optimista, ale jen čas ukáže, jestli byl ten optimismus oprávněný. Já sám věřím, že podám dobré výkony. Ve formuli 1 jsem už dost dlouho, a i když jsem letos nejezdil, očekávám, že podám dobré výkony."

Fin si ale nemyslí, že by mu nadcházející dva závody mohly pomoci k permanentnímu návrtu na startovní rošt v roce 2014.

"Abych byl upřímný, moc jsem o tom nepřemýšlel. Neměl jsem čas na takové věci myslet. Chtěl jsem se vrátit do závodů, nikdy jsem nechtěl z formule 1 odejít. Když budu mít dobré výsledky, samozřejmě to bude bonus, ale s Lotusem o příštím roce nejednám."

"Jediný tým, se kterým vážně jednám o příštím roce, je Caterham. A blížíme se k dohodě o podmínkách. Caterham je pro mě nejpravděpodobnější možnost. Jsem ve formuli 1 dost dlouho na to, abych věděl, že se vám dobré nebo špatné věci můžou přihodit bez varování. Takže ano, tohle je šance se vrátit do závodního režimu, všechno ostatní se uvidí."

Doporučujeme

Články odjinud