Kovalainen hodlá znovu bojovat o stupně vítězů

Kovalainen hodlá znovu bojovat o stupně vítězů

Heikki Kovalainen, finský pilot týmu Caterham, dal během minulého týdne jasně najevo svou vizi budoucnosti. V závodech chce zase bojovat o stupně vítězů.

Třicetiletý Fin zatím strávil ve formuli 1 pět sezon, během kterých vystřídal hned tři týmy. Svůj debut v královně motorsportu si odbyl v roce 2007, kdy mu šanci závodit poskytl Flavio Briatore v týmu Renault. Dokázal sice porazit svého týmového kolegu Fisichellu, celkovým sedmým místem ale nijak extra neoslnil.

Další dva roky pak strávil u britské stáje McLaren, kde nahradil Španěla Fernanda Alonsa, který nedokázal vyjít se svým mclarenským týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem. Během první sezony u týmu z Wokingu se Fin dočkal svého zatím jediného vítězství v F1, když dokázal dojet do cíle Velké ceny Maďarska jako první. Pro rok 2010 ho měl však v McLarenu nahradit mistr světa Jenson Button, takže si Kovalainen musel hledat angažmá jinde.

V prosinci roku 2009 podepsal smlouvu s nově vzniklou stájí Lotus Racing (dnešní Caterham), kde bude po boku Jarna Trulliho závodit i v příštím roce.

Během pěti let dokázal vyhrát jediný závod, během pěti let se pak dostal už jen třikrát na podium. Poslední úspěch slavil v Monze v roce 2008, v minulé sezoně se nejlépe umístil třináctý. I přesto finský pilot věří, že spolu se svou současnou stájí dokážou jednou bojovat o stupně vítězů.

"Jdeme právě tím správným směrem a mě velmi těší pracovat v tomhle týmu," řekl na páteční tiskové konferenci v Helsinkách Heikki Kovalainen. "Zrovna jsme našli jedinečnost, svůj osobní styl, což nám přinese nějaké plusy."

Ani o sobě si ale Kovalainen nemyslí, že je na odpis: "Cítím se tak mlád, jako jsem byl před pěti lety. Teď hlásám nové heslo: Musíme znovu usilovat o stupně vítězů! Ve formuli 1 mám dostatečné zkušenosti a hodlám jich naplno využívat," s bojovnou náladou Kovalainen zakončuje své vyjádření.

Doporučujeme

Články odjinud