Konec F1 na Interlagosu? Liberty chce přesun do Ria. Má to ale háček | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Konec F1 na Interlagosu? Liberty chce přesun do Ria. Má to ale háček

Formule 1 se chce přesunout z Interlagosu do Ria, kde má vyrůst nový okruh.

Interlagosu skončila smlouva a vztahy mezi Liberty a pořadatelem nejsou zrovna ideální. Formule 1 se proto hodlá přesunout jinam – novou destinací pro Grand Prix Brazílie má být Rio de Janeiro.

Diskuse ohledně nového okruhu se objevily už v roce 2019 a vyrůst měl v průběhu několika měsíců v oblasti Deodoro, které v roce 2016 hostilo některé sporty v rámci olympijských her.

Jak se nyní ukázalo, v dopise zaslaném úřadujícímu guvernérovi Ria Claudiu Castrovi potvrdil Chase Carey, že dohoda s promotérem je už na stole. 

„Tyto dohody jsou připraveny k provedení a oznámení formulí 1, jakmile příslušné orgány INEA / CECA v Brazílii / Riu de Janeiro vydají všechny potřebné licence,“ napsal Carey.

Stavba okruhu se zasekla na protestu ekologických skupin, které mají poměrně silné argumenty – stavba okruhu by znamenala ztrátu posledního zalesněného místa na území města.

Rozjela se proto kampaň #BrazilSaysNoToDeforestation a lidé podepisují petice. Konečné slovo ale bude mít zmíněný INEA alias Státní ústav životního prostředí.

Careyho dopis nespecifikuje, že závod musí proběhnout v Deodoru, takže nakonec by se mohl přesunout i na jiné místo v Riu.

Doporučujeme

Články odjinud