Komise F1 zrušila pevné restarty i dvojité body

Komise F1 zrušila pevné restarty i dvojité body

Komise formule 1 podle Auto Motor und Sport zrušila dvě kontroverzní pravidla, která sice měla zlepšit show, ale u fanoušků se nesetkala úplně s pozitivními reakcemi.

Pravidla v oblasti motorů zůstávají stejná (tedy žádný vývoj aktuální specifikace v průběhu sezóny). Výrobci pohonných jednotek samozřejmě mohou pracovat na specifikaci pro příští rok a „utratit" 32 tzv. žetonů, což představuje necelou polovinu jednotky, přičemž týmy mají téměř volné ruce v tom, co konkrétně změní. 

Homologace pohonných jednotek proběhne 28. února. Co bude v roce 2016, zůstává otevřené. Zmrazení vývoje bude stále větší, ale Ferrari, Honda a Renault mohou prostřednictvím „svých“ týmů prostou většinou spustit novou revoluci. Red Bull už navrhoval motor s dvěma turby a bez ERSu (respektive s jednotným (K)ERSem). 

 

Některých úprav pravidel jsme se ale přesto dočkali. Komise FIA schválila zrušení pevných restartů po zajetí safety caru. Připomeňme, že až na pár výjimek (situace bezprostředně po startu apod.) by safety car zajel do boxů, jezdci se seřadili na startovním roštu a odstartovali podobně jako odstartovali do samotného závodu. Tato novinka byla ale smetena ze stolu.

Zrušeny byly také dvojité body. Letos na nich vydělal pouze Sergio Pérez, který se v konečném pořadí posunul nahoru. 

Úpravu pravidel musí posvětit Světová rada motorsportu, ale to už bude jen formalita. 

Stále však nebyla dořešena ekonomická situace malých týmů. Caterham by dokonce mohl dostat povolení startovat v příští sezóně s letošním vozem i motorem. Postavit nové auto už totiž ani v případě úspěšného prodeje nestihne. 

Doporučujeme

Články odjinud