Komisaři potrestali Grosjeana, příští závod se jej netýká

Komisaři potrestali Grosjeana, příští závod se jej netýká

Z obou jezdců černozlaté stáje spatřil šachovnicový praporek pouze Räikkönen, jenž projel cílem jako třetí, pro Grosjeana skončil závod hned v jeho úvodu. Za způsobení kolize dostal trest a pokutu. AKTUALIZOVÁNO

Lotus byl před začátkem závodního víkendu ve Spa pasován do role favorita na vítězství. Jak se ale později ukázalo, rychlost vozů z Enstone nebyla taková, jak všichni předpokládali. To dnes ostatně potvrdil také Kimi Räikkönen. Fin dojel v Belgii na třetím místě, lepšího výsledku mohl podle svých slov ale jen těžko dosáhnout.

"Nebyli jsme tak rychlí. Když zvážím, jak obtížné bylo vůz řídit, jsem velmi šťastný za to, že jsem skončil třetí. Nečekal jsem, že bude závod nějak jednoduchý, a nakonec se ukázalo, že bude velmi obtížný," nechal se slyšet Räikkönen.

"Několik prvních kol na nových pneumatikách bylo dobrých, pak to ale začalo klouzat. Jeli jsme s trochu větším přítlakem, abychom měli větší přilnavost, což znamenalo, že jsme měli problémy (s rychlostí) na rovinkách," přiblížil finský mistr světa.

Ten svedl během závodu hned několik hezkých soubojů s Michaelem Schumacherem: "Michael mě jednou předjel a pak mě dostal znovu. Dokonce ani s DRS jsem ho nemohl předjet, takže jsem se musel chopit šance v Eau Rouge s použitím KERSu a (potom) mě stejně znovu téměř předjel."

I tak se ale Räikkönenovi podařilo dojet na stupních vítězů a do Poháru jezdců si připsal dalších patnáct bodů. "Je lepší skončit třetí než nedojet vůbec. Nevyhráli jsme, ale dnes jsme na vítězství neměli rychlost, takže jsme si ho ani nezasloužili. V posledních dvou závodech jsme rychlost měli, ale v těch se nedalo předjíždět. Tady jsme rychlost neměli," usoudil Räikkönen.  

Pro Romaina Grosjeana skončil závod v podstatě ještě dříve, než pořádně začal. V nájezdu do první zatáčky došlo ke kontaktu mezi ním a vozem Lewisem Hamiltona, což mělo za následek kolizi celkem čtyř vozů. Kromě nich totiž byli postiženi ještě Fernando Alonso a Sergio Pérez.

Sám Grosjean si nebyl příliš jist, co se na startu přihodilo a k celému incidentu řekl pouze toto: "Měl jsem velmi dobrý start a pak bum - bylo po závodě. Neviděl jsem záběry. Abych na to mohl mít nějaký názor, musím se na ně podívat. Hlavní ale je, že jsou všichni v pořádku. To je pro mě to nejdůležitější."

Sportovní komisaři ale měli na jeho počínaní zcela jasný názor. Podle nich to byl právě mladý Francouz, kdo zavinil hromadnou kolizi na startu, a rozhodli se jej proto náležitě potrestat. Grosjeanovi byla odepřena možnost zúčastnit se nadcházejícího závodu, který se koná příští týden v italské Monze, navíc musí ještě zaplatit pokutu 50 000 euro.     

Následně pak vydali toto prohlášení: "Komisaři považují tento incident jako extrémně závažné porušení pravidel, které mohlo ostatním způsobit potenciální zranění. (Incident) vyřadil ze závodu vedoucí jezdce šampionátu."

Grosjean a Lotus chybu přiznali a proti rozsudku komisařů se odvolávat nebudou. V Itálii tak zřejmě bude muset tým Lotus využít služeb jednoho ze svých záložních jezdců.

Doporučujeme

Články odjinud