Komentář: Co vlastně brání Mosleymu znovu kandidovat?

Podle šéfa španělského autoklubu Montezemolo "reaktivoval" Maxe.

Týmy se zaváží formuli 1 nejméně do roku 2012, během dvou let sníží náklady přibližně na úroveň 40 až 50 milionů liber z první poloviny devadesátých let a Max Mosley na oplátku nebude v řijnu kandidovat na další období. Obě strany si plácly s tím, že tuto dohodu budou pozitivně prezentovat světu.

FOTA tu poslední část dohody porušila. Pěkně tím rozzuřila Maxe Mosleyho. Ten naopláku vyhrožuje tím, že zvažuje další kandidaturu. Oko za oko, zub za zub.

Co by mu v ní vlastně zabránilo? Prohlášení Světové rady motorsportu z 24. června 2009 samozřejmě není nijak závazným dokumentem. Jen v podstatě světu předkládá výsledek politické dohody: FOTA se bude poslušná, když jí pomohou zbavit se Mosleyho.

FOTA se ale přestala poslušně chovat ještě ten den a pak následně na své tiskové konferenci o den později. Začala do Mosleyho lidově řečeno kopat, sám Mosley to ostatně pojmenoval ještě lépe: „Udělali chybu, když tančili na mém hrobě ještě před tím, než mě pohřbili. Není od týmů rozumné najmout si PR agenturu, aby prohlašovala, že jsem mrtvý, když tu ještě stojím plný života,“ řekl Mosley.

O tom, zda by Mosley případně uspěl, rozhoduje 132 zemí coby členů valné hromady FIA. Loni Mosleyho tato valná hromada podržela v dobách jeho sexuálního skandálu. Jeden z členů, Španělsko, ústy svého šéfa Carlose Gracii, FOTA vzkázal:

"Nepodporuji Maxe Mosleyho do roztrhání těla, ale rozhodně podporuji respektování institucí. Co provedl Luca di Montezemolo bylo ukázkou nedostatku respektu FIA a Světové radě.

Ani by mě nepřekvapilo, kdyby Max znovu kandidoval. Nejhorší je poranit velké zvíře. Luca Maxe v podstatě reaktivoval. Nemůžete tančit na hrobě někoho, kdo ještě není mrtvý."

FOTA si počíná trochu nemotorně v oslavách svého úctyhodného vítězství. Jenže ještě nestačila doběhnout do cíle. Tím je říjen 2009. Do té doby Maxi Mosleymu nebrání vůbec nic v kandidatuře na další období.

Doporučujeme

Články odjinud