Kolik platí okruhy za závod? Nic až 67 miliónů dolarů

Kolik platí okruhy za závod? Nic až 67 miliónů dolarů

Pořadatelé Grand Prix si často stěžují na výši poplatků za závod, rozdíly mezi nimi jsou ale podstatné. V součtu tvoří třetinu příjmů formule 1.

V současnosti se obvyklá výše poplatku za závod pohybuje v rozmezí 30 až 40 miliónů dolarů, ale existují extrémy. Na jedné straně vedené Monakem, které neplatí nic, následovaném Itálií s pouhými sedmi milióny a Kanadou s 18 milióny ročně. Na straně druhé Malajsie ročně platí 67 miliónů dolarů, Abú Zabí 66 miliónů a Singapur 65 miliónů, uvedla to publikace Formula Money.

Poplatky za závody dávají dohromady třetinu příjmů formule 1, druhou třetinu prodej televizních práv a tu třetí společně sponzoři, corporate hospitality a prodej licencovaného zboží. Roční příjmy formule 1 tvoří celkem víc než 1,5 miliardy dolarů.

Rozpočty týmů tvoří z velké části příjmy od sponzorů. Ti se nejraději prezentují na vozech a podle Formula Money stojí velké logo (kryt motoru, bočnice, zadní křídlo) na voze top týmu 25 miliónů dolarů ročně, menší loga pak 1 (spodní část bočnic) až 5 miliónů (plát zadního křídla) dolarů.

Sponzoři pak také platí za výsadu být titulárním nebo jedním z hlavních sponzorů týmu. Marlboro tak dá ročně Ferrari 100 miliónů, Vodafone McLarenu 75 miliónů, Petronas Mercedesu 55 miliónů a PDVSA Williamsu 45 miliónů. Santander pak přerozdělí ještě 66 miliónů mezi Ferrari a McLaren.

Týmy ale mají také své náklady a u těch předních stojí nemalé částky piloti. Podle stejné publikace jsou nejlépe placenými jezdci Fernando Alonso (40 miliónů dolarů), Lewis Hamilton (25), Sebastian Vettel (20), Jenson Button (15) a Felipe Massa (10).

Doporučujeme

Články odjinud