Kobajaši nechtěl být pilot formule 1, ale komik

Kobajaši nechtěl být pilot formule 1, ale komik

Kamuj Kobajaši pojede po sedmi letech závod na domácí půdě a při této příležitosti prozradil několik věcí ze svého soukromí. Jeho rodina měla k motorsportu hodně daleko.

Co pro vás znamená domácí závod?
Kamuj Kobajaši: "Vrátit se do Japonska jako pilot formule 1 pro mě znamená hodně. Loni jsem měl menší ochutnávku, když jsem zastoupil Tima Glocka v pátečních trénincích. Přišlo to náhle, ale letos přijde mnoho mých fanoušků. Mezi druhou a třetí zatáčkou (v Suzuce) byla postavena tribuna pro fanoušky Kamuje Kobajašiho, má 2000 míst a delší dobu je vyprodaná. Podařilo se mi koupit lístky pro přátele, doufám, že se budou dobře bavit."

Jaká jsou vaše očekávání před Suzukou?
KK: "Po dobré kvalifikaci byl výsledek závodu v Singapuru samozřejmě zklamáním. Doufám, že v Suzuce budu mít důvody ke spokojenosti v sobotu i v neděli. Všichni si myslíme, že by měl tento okruh našemu vozu vyhovovat."

Kdy jste naposledy závodil v Japonsku?
KK: "V Japonsku jsem moc nezávodil a naposledy to bylo dávno. Bylo to v roce 2003 ve formuli Toyota na krátké verzi okruhu v Suzuce, ne na Grand Prix trati. Tenkrát mi bylo 17 let."

Jaké jsou rozdíly mezi závoděním v Japonsku a Evropě?
KK: "Obrovské a myslím, že je to proto, že má Evropa v motorsportu dlouhou tradici. Máte mnoho menších závodních sérií, které umožňují jezdcům rozvoj. Kdo navštívil GP Japonska formule 1, ví, jak nadšení a vášnivý lidé pro ni jsou. Ale je také pravda, že pro Japonce není jednoduché formuli 1 sledovat, protože přímé přenosy evropských závodů jsou relativně pozdě v noci."

Stýská se vám někdy po domově?
KK: "Ne. Samozřejmě bylo zvláštní, když jsem poprvé přijel do Evropy, byla to Vicenza v Itálii, protože jsem ani neuměl anglicky a všechno bylo úplně jiné. Ale bylo to také hodně zábavné!"

Ale nescházeli vám rodiče a mladší sestra?
KK: "Zdá se, že Evropané to těžko chápou, ale pro Japonce není neobvyklé opustit rodinu a jít pracovat jinam. I když jsem dělal věci v Japonsku, zřídka jsem se vídal s rodinou. Většinou jsem byl v Tokiu a oni pořád žijí v Amagasaki, což je poblíž Osaky a dost daleko od Tokia. Rád jsem na hezkých místech, ale nezáleží, v které zemi to je."

Máte psa, jak přežívá, že jste pořád pryč?
KK: "Ano, mám psa. Alfred je Yorkshirský teriér a je velmi roztomilý! Je u známého v Paříži, ale jezdím za ním, jak často můžu."

Snil jste jako dítě, že budete pilot formule 1?
KK: "Ne, nikdy. Chtěl jsem být komik, Amagasaki je u japonských komiků populární. Ale zjistil jsem, že nejsem dost talentovaný."

Podporovali vás v závodění rodiče?
KK: "Moje rodiče závodění vůbec nezajímalo. Doteď nemají auto. Já jsem si auto koupil dvakrát, ale v obou případech mi ho otec prodal. Má suši restauraci v Amagasaki. Kdybych nebyl rychlý na motokárách, pravděpodobně by se ze mě stal kuchař suši. Ale syrové ryby nesnáším."

Doporučujeme

Články odjinud