Knižní novinky pro letošní Vánoce: Lauda, Mechanik nebo Masarykův okruh | Foto: David Skaloš

Foto: David Skaloš

Knižní novinky pro letošní Vánoce: Lauda, Mechanik nebo Masarykův okruh

Vánoce se blíží a kniha je ideálním dárkem pod stromeček. Přinášíme Vám tipy na zajímavé tituly v českém, slovenském nebo anglickém jazyce ze světa motorsportu a automobilů.

Rok 2022 byl poměrně bohatý na knižní novinky, které by mohly zaujmout fanouška motorsportu.

Českému čtenáři se od letošního roku do rukou dostávají publikace od uznávaného novináře Maurice Hamiltona. Na konci léta vyšel titul Formule 1: Šampioni, který přináší příběhy všech 34 dosavadních mistrů světa včetně toho posledního Maxe Verstappena, který letos dominantním způsobem obhájil titul z roku 2021.

Maurice Hamilton je podepsán také pod knihou Niki Lauda - Životopis. V ní vypráví příběh rakouské legendy formule 1, přičemž vychází z rozhovorů s příteli, rodinou, soupeři a kolegy. 

V českém překladu vyšla také Laudova autobiografie pod názvem Do pekla a zpět. V ní trojnásobný mistr světa mluví mimo jiné o své vážné nehodě na Nürburgringu v roce 1976.

Když jsme nakousli dvojnásobného mistra světa Maxe Verstappena, i on se letos dočkal biografie. Knihu o něm napsal sportovní novinář James Gray, který se v ní snaží pochopit Verstappenovu povahu a jezdecký styl a důvody, proč jej nizozemští fanoušci tak zbožňují. Kniha je dostupná pouze v anglickém jazyce.

Ještě horkou novinkou je S benzinem v krvi - Auto-biografie manažera Michaela Schumachera. Willi Weber byl dlouholetým manažerem sedminásobného mistra světa formule 1 Michaela Schumachera a stál u mnoha jeho úspěchů. Ve své autobiografii píše o tom, jak se z prodavače losů a koňaku stal milionář a podnikatel.

Českého překladu se letos dočkala také kniha Mechanik od Marca 'Elvise' Priestleyho. Ten je bývalým mechanikem týmu McLaren a popisuje svět formule 1 z jiného pohledu, totiž jaký život mají mechanici, jejichž práce může jezdci vynést vítězství, nebo jej o něj o připravit. Autor nedávno přijel do Bratislavy povyprávět o své knize.

Zatím jen ve slovenštině je pak k dispozici Nemilosrdný šampionát (v anglickém originále Total Competition). Tato kniha vznikla jako rozhovor jednoho z nejúspěšnějších technických ředitelů F1 Rosse Brawna a bývalého ředitele a předsedy představenstva Williamsu Adama Parra. Fanouškům popisují, jak F1 funguje a jak se dá dostat na vrchol i jaké to je bojovat s Berniem Ecclestonem, který v té době šéfoval F1.

Když se přesuneme k tuzemským autorům, přiblížíme dvě díla Aleše Sirného. Koncem roku 2021 přišla na trh kniha Masarykův okruh - 90 let mapující 90letou historii automobilových a motocyklových závodů v Brně na původní přírodní trati a na současném autodromu.

Publikace vypráví jeho historii prostřednictvím jedinečných fotografií a příběhů lidí na nich.

Na knihu navazuje od stejného autora titul Masarykův okruh 1930-1937. Ten přibližuje nejslavnější éru automobilového závodění v Československu.

Další příběh, tentokrát mistrovství Evropy cestovních automobilů v roce 1983, ve kterém se s podomácku vyrobeným BMW 635 CSi Hartge stali hvězdami čeští automobiloví závodníci Zdeněk Vojtěch a Břetislav Enge, popisuje v publikaci 1983 Vojtěch - Enge motoristický novinář, fotograf a komentátor Martin Straka.

Doporučujeme

Články odjinud