Kimi Räikkönen se vrací do formule 1, bude závodit pro Renault

Kimi Räikkönen se vrací do formule 1, bude závodit pro Renault

Tým Renault dnes oznámil, že podepsal smlouvu na závodní sedačku pro rok 2012 s bývalým mistrem světa Kimim Räikkönenem.

"Jsem nadšený, že se do formule 1 vracím po dvouleté přestávce, a jsem vděčný Lotusu Renault GP za tuto příležitost," řekl Räikkönen. "Čas strávený ve světovém šampionátu rallye byl užitečnou fází mé jezdecké kariéry, ale nemůžu popřít, že moje touha po formuli 1 byla poslední dobou obrovská."

"Vrátit se s týmem Lotus Renault GP bylo snadným rozhodnutím, protože na mě zapůsobily jeho ambice. Teď se těším, že sehraji důležitou roli v posunu týmu na čelo startovního roštu."

Finský závodník podepsal s týmem Renault, jenž bude příští rok závodit pod názvem Lotus, dvouletou smlouvu.

"Celý rok jsme říkali, že je náš tým na začátku nového cyklu," připomněl majitel stáje Gérard Lopez. "V pozadí jsme tvrdě pracovali na budování základů úspěšné struktury, abychom mohli brzy bojovat na nejvyšší úrovni."

"Kimiho rozhodnutí vrátit se do formule 1 s námi je prvním krokem v sérii oznámení, díky kterým bychom se v budoucnu měli stát ještě silnějšími. Samozřejmě se všichni těšíme na spolupráci s mistrem světa. Jménem našich zaměstnanců bych chtěl Kimiho přivítat v Enstonu, který byl vždy známý svým lidským přístupem k formuli 1."

Räikkönen dlouho vyjednával s Williamsem, ale v Brazílii vyšlo najevo, že k dohodě nedošlo. U Renaultu se dávaly Finovi menší šance, protože šéf týmu Eric Boullier nedávno prohlásil, že kandidátem číslo 1 na Kubicovu sedačku je Romain Grosjean.

Kdo bude týmovým kolegou Räikkönena, tým zatím neoznámil, ale očekává se potvrzení Vitalije Petrova. Räikkönenův návrat mimo jiné znamená, že pokud se nestane něco mimořádného, bude příští rok ve startovním poli hned šest mistrů světa (Schumacher, Vettel, Alonso, Button, Hamilton a Räikkönen), což je v historii formuli 1 rekord.

Doporučujeme

Články odjinud